Gå til hovedindholdet

Tips til kød på grillen

Vi griller i stigende grad, når vi skal hygge og spise udendørs med familie og venner. Terrassen og haven er den ydre ramme om et godt måltid, hvor duften af trækul blander sig med den friske luft i de lange milde forårs- og sommeraftner.

For mange mennesker er kød en central ingrediens på grillmenuen. Hvis man har en almindelig, gammeldags grill, hvor kullene samles i en bunke under risten, tager det ikke lang tid at tilberede kødet. Det kaldes direkte grillning. Men det stiller helt bestemte krav til både metoden og til kødet, for at resultatet bliver vellykket.

Metode ved direkte grillstegning

Da temperaturen ved direkte grillstegning er meget høj, skal kødet ikke tilberedes særlig længe, og det bør derfor ikke være mere end 5 cm tykt. Okse- og lammekød skal blot brunes på begge sider, så flytter du risten væk fra kullene, så kødet kan trække. Svine- og kalvekød skal grilles langsommere, men de bør også blive brune af hensyn til smagen. Det gør du ved at sørge for god afstand mellem kødet og kullene.

Vend kødet med en tang i stedet for at stikke i det med en gaffel, så du undgår at miste kødsaften. Vend så få gange som muligt, helst kun én gang, og lad kødet trække i 5-10 minutter efter grillstegningen, for at kødsaften kan fordele sig i kødet igen.

Det ideelle kød til direkte grillstegning

De mest velegnede kødstykker til direkte grillstegning er møre, fedtmarmorerede oksebøffer og lammekoteletter. Fedtet hjælper med til at holde kødet saftigt.

Magert kød kan sagtens steges på grill. Du skal bare sørge for at tage det af, når kødet lige netop er stegt. Det kræver, at du holder øje med maden på grillen. Hvis kødet steges for længe, bliver det tørt. Hvis du er så uheldig, at kødet bliver branket, bør du skære de brankede skorper af, da brankede skorper indeholder stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.

Krydring af kødet

Omhyggelig krydring af kødet fremmer smagsoplevelsen. Du kan med succes marinere kødstykkerne én til to timer i forvejen, og duppe det godt af inden du lægger det på grillen. Marinér ikke i længere tid, da langvarig marinering trækker saften ud af kødet.

Specielt okse- og lammekødets smag kan højnes med en marinade baseret på vin eller en blanding af olie, krydderurter og vineddike. Syrlige, søde og krydrede marinader er velegnede til svinekød. Prøv fx en blanding af citronsaft og olie.

Grillspyd er hot

Kødterninger kan sættes på metalspyd skiftevis med bacon, løg, peberfrugt og cherrytomater og grilles. Server en stor skål salat og godt fuldkornsbrød til grillmåltidet. Det er også oplagt at grille grønsager som tilbehør til spyddet og fx bananer med skral til dessert.

Råt for sig og stegt for sig

Husk at holde råt for sig og stegt for sig – også under grillstegning. For at undgå sygdom er det vigtigt at sørge for, at hakket kød, mekanisk mørnet kød og fjerkræ er gennemstegt, og at der ikke kommer kødsaft fra råt kød på salaten, brødet eller det færdigstegte kød.

MENU