Gå til hovedindholdet

Grill med omtanke

Når du griller, skal det ske med omtanke. Ud over at det er vigtigt at huske på almindelig god grillhygiejne, er det også vigtigt at være opmærksom på at mindske mængden af de sundhedsskadelige stoffer, der sætter sig i de grillede fødevarer, og som kommer fra røgen fra grillen.

For de fleste mennesker, som spiser varieret og kun griller af og til, er der ikke nogen grund til at bekymre sig for de sundhedsskadelige stoffer, der dannes ved grillstegning. Men der er dog alligevel nogle enkelte råd, som kan være gode at kende.

Hvis du griller meget, bør du overveje at spise mindre grillstegt mad eller i hvert fald være opmærksom på at variere det, du griller, så det også omfatter mindre mættet fedtholdig mad som fisk og grønsager.

Hvis du griller større stykker kød, kommer kun overflader i kontakt med røgen, og derved mindskes indtaget af skadelige stoffer også.

Du kan mindske risikoen ved at følge disse råd:

  • Grill eller bålsteg ikke for ofte.
  • Spis varieret – også når du griller.
  • Vent med at tilberede maden, til der er gløder. Det gælder både grill og bål.
  • Grill ved lavere temperatur og vend maden ofte.
  • Sørg for god lufttilførsel til forbrændingen.
  • Sørg for rene lavasten, hvis du bruger gasgrill.
  • Undgå at fedt drypper ned på varmekilden, fx ved at placere varmekilden ved siden af (horisontal grill) eller over maden og anvend gerne drypbakke eller pak maden ind i folie.
  • Hav størst mulig afstand mellem fødevarer og varmekilde. Gerne 20-25 cm.
  • Grill fødevarer med lavt mættet fedtindhold som fx fisk og grønsager.
  • Undgå at branke kødet. Skulle det ske, skær brændte stykker og flader væk eller kassér maden.
  • Mariner eller forkog maden i mikroovn, så den ikke skal grilles så længe.
  • Lad være med at bruge evt. opsamlet stegesky til sovs.

Hvis du følger disse råd, mindsker du risikoen for dannelsen af kræftfremkaldende stoffer ved grilning.

Hvilke sundhedsskadelige stoffer dannes ved grillstegning?

De sundhedsskadelige stoffer, der dannes ved grillstegning og hård stegning på pande, er PAH (polycykliske aromatiske hydrocarboner) og heterocykliske aromatiske aminer (HA eller stegemutagener). Stofferne kan give kræft hos mennesker og skade arvematerialet.

MENU