Gå til hovedindholdet

Svampe

'Kan de spises?' Sådan lyder spørgsmålet igen og igen på svampeturen. Og spises kan de, mange af de vilde svampe – men bestemt ikke dem alle.

Indsamling af vilde svampe åbner døren til intense naturoplevelser, men desværre kan manglende kendskab til svampe også føre til alvorlige forgiftningstilfælde ved svampespisning. De fleste ved, at Rød Fluesvamp er giftig. Den forveksles næppe med spisesvampene, men andre giftige svampe er dobbeltgængere til spiselige arter.

5 råd om svampe

  • Spis kun svampe, du kender 100% til.
  • Spis kun anerkendte spisesvampe.
  • Brug kun friske svampe til madlavning, nedkøl eventuelle madrester straks.
  • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp, så kan eventuel overfølsomhed vise sig i mindre smertende omfang.
  • Spis ikke rå vilde svampe, da mange vilde svampe kan give ubehag, hvis de spises rå.

Svampeforgiftninger

Indtagelse af Grøn og Snehvid Fluesvamp har i de senere år medført en række alvorlige forgiftninger i Danmark med alvorlige leverskader og i mindst syv tilfælde med dødelig udgang. Grøn og Snehvid Fluesvamp ligner ikke nogle af de anbefalede spisesvampe særlig meget. Man kan dog forveksle Snehvid Fluesvamp med hvide champignoner og Grøn Fluesvamp med grønne skørhatte. Desuden forveksler asiatiske svampeplukkere af og til fluesvampene med arter af Posesvamp, der dyrkes til spisebrug i blandt andet Thailand.

Ved mistanke om svampeforgiftning bør man straks søge læge eller skadestue. Medbring eventuelt rester af svampene eller af opkast, så svampearten kan bestemmes.

MENU