Gå til hovedindholdet

Opbevaring af frugt og grønt

Holdbarheden af frugt og grønt er meget afhængig af, hvordan det bliver opbevaret, og det er forskelligt, hvad der er den rigtige opbevaring for hver enkelt produkt.

Generelt anbefaler Fødevarestyrelsen, at man køber frugt og grønsager så friske som muligt. Så holder de sig længere og smager bedre.

Opbevaring af frugt

Frugt skal helst opbevares køligt, så holder den sig frisk i længere tid. Visse frugter som banan og mango kan dog tage skade, hvis de opbevares for koldt.

Når frugten er moden, er smag, farve og konsistens bedst. Umodne frugter kan være sure, grønne og hårde, mens modne frugter har flotte farver og er søde og saftige. Modning af frugter skyldes blandt andet, at de producerer luftarten ethylen. Når man opbevarer frugt køligt, kan man holde ethylenproduktionen på et lavt niveau og dermed sinke modningen.

Nogle frugter udskiller ethylen i en mængde, der kan give problemer, hvis de opbevares sammen med andre slags frugt eller grønsager. Ethylen fra æbler kan fx få tomater til at modne for hurtig og give gulerødder en bitter smag. Derfor bør fx æbler, pærer, blommer og ferskner ikke opbevares sammen med grønsager.

Man bliver sjældent syg af at spise dårlig frugt. Dog skal man ikke spise frugt med mugpletter. Mug kan danne sundhedsskadelige giftstoffer, og det er ikke nok at skære pletten af, da skimmelsvampene kan have bredt sig i frugten, uden man kan se det. Det er også vigtigt at undgå, at frugten bliver beskadiget, da et hul i overfladen kan være en indgangsvej for skimmelsvamp.

Opbevaring af grønsager

Grønsager bør opbevares i en papirspose eller en plastbeholder. Indpakkede bakker med fx champignon eller peberfrugter kan danne kondensvand (dug på indersiden af emballagen), og fugtige grønsager bliver nemt dårlige og rådner eller mugner. Derfor bør man åbne eller prikke hul på emballagen, hvis der er dug på. Plastfolie eller plastposer har den fordel, at den beskytter mod udtørring.

Der vil altid være jordbakterier på overfladen af grønsager. Urensede grønsager skal derfor opbevares adskilt fra andre fødevarer, som de kan forurene med jordbakterier.

Grønsager har den bedste smag, farve og konsistens, når de er modne. Lys fremmer modningsprocessen. Hvis man opbevarer fx tomater i lys, bliver de hurtigere modne og røde. Kartofler bør derimod opbevares mørkt. Hvis de får for meget lys, dannes stoffet solanin, som er giftigt i store mængder.

Grønsager skal opbevares koldt, men frostfrit. Der er forskel på, hvor lave temperaturer de forskellige slags grønsager tåler. Mange bør opbevares i køleskabet. Andre kan opbevares ved højere temperaturer i et udhus eller i en frostfri kælder.

MENU