Gå til hovedindholdet

Sådan behandler du mugne fødevarer

Mugne fødevarer er angrebet af skimmelsvampe, som producerer svampegifte, der kan være kræftfremkaldende og skade arveanlæggene. Du bør derfor være opmærksom på, om der er synligt mug på dine fødevarer og behandle dem derefter.

Vær opmærksom på, at svampegiftene ikke forsvinder ved tilberedning.

Kassér muggent brød

Brød med mugpletter skal altid kasseres, da skimmelsvampene kan have bredt sig til hele brødet, uden at det er synligt

Undersøg frugt og grønt for mug

Saftige grønsager og frugt, fx tomat, agurk, vindruer og blommer, skal altid kasseres, hvis de er angrebet af mug. Det er særligt vigtigt, at du kun bruger faste og friske bær og frugt, når du laver syltetøj, saft, mos og most.

Æbler og pærer kan indeholde svampegiften patulin, og det skal du især være opmærksom på, hvis du presser saft af frugterne. Skær æblet igennem og kig efter råd ved kernehuset inden presning.

På mindre vandholdige grønsager og frugt, fx gulerødder og kål, kan du nøjes med at fjerne den del der er ramt af mug.

Fjern den hvide pels på champignoner

Hvis du ser 'hvid pels' på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan du blot fjerne sammen med evt. rester af jord.

Kassér muggent syltetøj

Syltetøj med mugpletter skal altid kasseres, da der kan være svampegifte i hele glasset med syltetøj.

Kassér mugne nødder

Mugne nødder skal altid kasseres. Vær særligt opmærksom på, om paranødder er mugne i midten.

Skær mug af hård ost

Mælkeprodukter, fx fløde og cremefraiche, og bløde oste, fx smelteost og brie, skal altid kasseres, hvis de er angrebet af mug. På hårde oste kan du skære mugpletten plus én cm rundt om det angrebne sted af.

Kassér kød med indhold af mug

Kød skal altid kasseres, hvis det er angrebet af mug. Det er ikke nok kun at fjerne den mugne del, fx af en leverpostej eller andet kødpålæg.

MENU