Gå til hovedindholdet

Indpakning af fødevarer

Det er vigtigt at pakke fødevarer ind i materialer, der er beregnet til netop de madvarer, du bruger det til, og som kan tåle de temperaturer, du udsætter det for. Fx skal du ikke hælde varm suppe i isterningeposer, varm saft i sodavandsflasker af plastik eller bruge avispapir til afdrypning af fx stegt flæsk.

Hvis man vil være på den sikre side, så skal man kun bruge emballage, der er beregnet til formålet. Det kan fremgå på flere måder, om materialet er beregnet til indpakning af mad. Fx kan det stå i brugsanvisningen, være vist ved 'Glas og gaffel'-symbolet, der kan stå 'til fødevarer' på indpakningen og det kan fremgå af navnet fx madpakkeposer eller bagepapir.

Den rigtige plastfilm

Desværre er det ikke altid synligt, hvordan plastfilm bruges rigtigt. Derfor skal man se efter mærkningen på emballagen. Hvis man fx pakker fede madvarer som ost eller kød ind i visse typer plastfilm af blødgjort PVC, kan det betyde, at der vandrer sundhedsskadelige stoffer over i maden. Risikoen er størst, når maden er varm. Stofferne kan ikke nødvendigvis ses eller smages.

Man kan naturligvis undgå de farlige stoffer i den indpakkede mad. Til fede madvarer kan man bruge polyethylenfilm eller en egnet skål med PVC-film over, så filmen ikke kommer i direkte berøring med maden. Madvarer som frugt, grønt og brød er mindre udsat for vandring af de farlige stoffer.

Alufolie

Aluminiumsfolie er meget velegnet til indpakning af mange madvarer som fx ost og smør. Men sure madvarer som fx syltede rødbeder kan opløse aluminiumet. Derfor bør man heller ikke lade frugtgrød stå i aluminiumsgryden, eller pakke syltede agurker ind i folie. Sure madvarer opbevares bedst i glas, porcelæn eller plastskåle dækket med plastfilm.

I mikrobølgeovnen

I mikrobølgeovnen må kun bruges mikrobølgeovnsfilm. Bruger man plastbeholdere, skal de være egnet til formålet. Derimod kan almindelig porcelæn og glas sagtens bruges.

Genbrug

Returflasker af plast og glas bør af hensyn til den næste bruger ikke bruges til opbevaring af fødevarer. Men glasflasker, der ikke skal genbruges, kan man fx komme saft i. Derimod er indkøbsposer og affaldsposer ikke egnet til opbevaring af mad. Efter grundig rengøring kan isbokse og surmælksbægre bruges som indpakning af madvarer, der skal fryses eller på køl. Det er dog klogt kun at bruge dem til mad, der ikke adskille sig meget fra det oprindelige indhold med hensyn til surhed, fedtindhold eller opbevaringstemperatur.

Hvad bruges til hvad?

  • Til frysning bruges frostposer.
  • Madpakkepapir bruges kun til smørrebrød, ikke som bagepapir.
  • Aluminiumsfolie kan bruges til ost, kød, smør og lignende, men ikke til sure madvarer.
  • Alle typer PVC-film bruges til frugt, grønsager og brød, men kun nogle til ost og kød.
  • I mikrobølgeovnen bruges kun dertilhørende film.
  • Plastbeholdere bruges kun i mikrobølgeovn, når brugsanvisning tillader det.
  • Glasbeholdere kan bruges til alt, men pas på med varmen.
MENU