Gå til hovedindholdet

Test din kondition

Test din kondition

Konditallet fortæller om kroppens maksimale evne til at optage og transportere ilt. Konditallet gør det muligt at sammenligne forskellige personers kondition under hensyntagen til køn og kropsvægt.

Du kan teste din kondition på flere måder, fx med cykling, løb, step eller gang. En cykelrytter vil formentlig få det bedste testresultat (højeste kondital) i en konditest udført på cykel, mens en løber må forventes at præstere bedst, hvis konditesten udføres som løbetest.

Konditallet falder normalt med alderen. Faldet kan til en vis grad modvirkes ved et fysisk aktivt liv, og en fysisk inaktiv person kan uanset alder forbedre sit kondital med mere motion. Det er altså aldrig for sent at blive mere fysisk aktiv.

Nedenfor beskrives Cooper-testen, der er en relativt simpel løbetest. 

12 minutters testen (Cooper-testen)

En simpel test er Cooper-testen (også kaldet 12 minutter testen), hvor du løber så langt som muligt på 12 minutter. Testen tager højde for alder og køn. Testen er indirekte og rummer derfor nogen usikkerhed, men kan være god til at teste, hvordan din fysiske form udvikler sig.

Når du skal tage testen, skal du finde et nogenlunde fladt område, hvor du kan løbe uden at skulle stoppe op. Det kan fx være en løbebane eller i en park. Du skal kunne måle, hvor langt du løber. Dette kan gøres på flere måder, enten med et gps-ur, gps i mobiltelefonen, en chip i skoen eller ved efterfølgende at måle distancen op med en cykelcomputer eller på en ruteopmåler på nettet.

Først skal du varme godt op med 10-15 minutter roligt løb. Derefter starter du tiden og løber så langt, du overhoved kan på 12 minutter. Bagefter måles distancen. I skemaet nedenfor kan du vurdere din kondition alt efter, hvor langt du har løbet, din alder og dit køn. Dette kan så omsættes til et kondital ved at kigge i skemaet.

 

Eksempel

En kvinde på 35 år, der løber 2200 meter på 12 minutter, har et godt kondital. I tabellen over kondital for normalbefolkningen kan det oversættes til et kondital på 42-47.

 

 

Coopertest
Kondital normalbefolkning

MENU