Gå til hovedindholdet

Lammegryde med masala (Biriani med lam)

Nøglehulsmærket opskrift til 4 personer

Lammegryde med masala (Biriani med lam)

Du skal bruge

300 g fuldkornsris, fx natur- eller bruneris, rå vægt
0,2 g safran

Lammegryden

4 store løg
1 spsk. olie
500 g magert lammekød, fx bov eller kølle maks. 10 % fedt
1 frisk grøn chili
4 tomater
20 g frisk koriander
25 g frisk mynte
3 spsk. friskreven ingefær
3-5 fed hvidløg
2 spsk. biryani masala eller garam masala
2 store kartofler, 150 g

1½ tsk. groft salt
4 kartofler, 300 g
1 spsk. olie
1½ spsk. yoghurt 10%
evt. 1 lille tsk. rosenvand (ægte, som købes i små flasker)

Sådan gør du

Kog risene efter emballagens anvisning, dog uden salt, da resten af retten giver smagen. Kom safran i kogevandet sammen med risene.

Skær løgene i skiver og steg dem på pande i olie. Skær kødet i tern ca. 2½ x 2½ cm og brun det sammen med løgene i en gryde. Rens chilien for stilk og kerner. Skær tomater og chili i mindre stykker. Kom det i en blender sammen med koriander, mynte, ingefær, hvidløg og masalakrydderi. Mix det jævnt. Hæld blandingen over kød og løg. Skær de 2 store kartofler i kvarte, kom dem i gryden. Lad det småkoge under låg ca. 20 min. Smag til med 1½ tsk. salt.

Skær de 4 kartofler i skiver og steg dem på en pande i olie til de er brune og gennemstegte. Læg de stegte skivede kartofler i en stor gryde, så de dækker hele bunden. Kom halvdelen af den kogte ris ned i gryden ovenpå kartoflerne. Bland yoghurt med rosenvand (kan undlades) og vend det i lammekødssovsen. Fordel sovsen så den dækker risene og dæk til sidst med de resterende ris. Læg tætsluttende låg over. Lad retten trække 10 min.

Tips

Lammekødet kan erstattes med okse-, kyllinge- eller svinekød maks. 10 % fedt.

En hurtigere udgave af denne ret får du ved at komme alle kartoflerne i gryden med kødsovsen. Her skærer du så bare alle kartoflerne i kvarte og koger dem med i ca. 20 min. Risen serveres til.

Du kan tilsætte ekstra chili, hvis du gerne vil have retten stærk.

Opdateret 27.08.2012
MENU