Gå til hovedindholdet

Tips til at spise frugt i julen

Ved juletid er der sæson for mange spændende, udenlandske frugter.

 Frugt som dessert

Det er en god idé at få en vane med at spise frugt som afslutningen på aftensmaden. 
Server lidt frisk, udskåret frugt som æble, pære, appelsin, banan, mango, ananas, kiwi efter aftensmaden. Det behøver ikke at være avancerede desserter, frugt er flot og farverigt og 'sælger sig selv'. 
Tørret frugt som svesker, abrikoser og figner kan udblødes i vand og kan fx serveres med fromage frais, skyr eller ylette tilsmagt med sukker og vanilje. 

Citrusfrugter, appelsiner og citroner

Appelsiner fås hele året, men specielt omkring juletid er de lækre og saftige. Citroner fås også hele året. Citrusfrugternes saft er rig på C-vitamin, og skallen er rig på aromatiske olier. 

Skal man bruge saften, bør man vælge de tyndskallede citrusfrugter, der ofte er de mest saftige. Vil man have glæde af skallen fra appelsiner og citroner, bør man sikre sig økologiske eller andre usprøjtede frugter. Man bør undgå at købe bløde citrusfrugter med indtørret skal og med misfarvninger på skallen. 
Citrusfrugter kan opbevares ved stuetemperatur i ca. én uge eller i en plastpose i køleskabets grønsagsskuffe i ca. én til to uger. 

Klementiner

Klementiner er også en citrusfrugt, men er en krydsning af mandarin og pomeransfrugt. I modsætning til mandariner, er klementiner næsten altid uden kerner. De tidligste sorter er meget syrlige. Vælg dem, der dufter bedst, og dem der vejer mest i hånden i forhold til størrelsen. 

Dadler

Dadler fås både friske og tørrede. De friske er knap så søde som de tørrede, og de har en mild honningagtig smag. Dadler kan spises som snack lige fra pakken eller bruges i frugtsalat. Især de friske dadler er velegnede i salat, fx sammen med fintsnittet rødkål, appelsinstykker og valnøddekerner. Skær de friske dadler i tynde skiver og tilsæt lidt olie.

Figner

Friske figner fås i sensommeren og i efteråret. En frisk figen skal være mat-oliven eller lilla. Friske figner spises med skal og smager godt til fx lufttørret skinke og andet saltet kød eller som dessert. 

Tørrede figner er populære her til jul. Gode, tørrede figner er kødfulde og bløde. Et hvidt lag er ikke skadeligt, men blot frugtsukkeret der trænger ud. Når figner tørres opkoncentreres sukkerindholdet, der stiger til 50 %. 

Tørrede figner bør opbevares i en lufttæt beholder. De kan spises, som de er, eller bruges i bagværk. 

Æbler

Der findes mange forskellige æblesorter med forskellig smag, sødme og sprødhed. Smag dig frem, og find de sorter, du bedst kan lide. Hvis du køber mange æbler ad gangen, så tag kun dem frem, du skal bruge, og læg de andre æbler i køleskabet. Æbler holder sig bedst indpakket, da de kan tage smag af at ligge sammen med andre ting. 

Æbler kan holde sig ca. to uger i køleskabet. Sætter du æblerne ind i en varm stue, rynkes de hurtigere og kommer til at smage af mindre. Æblet er fra naturens side lige til at spise, men de egner sig også godt til desserter og i bagværk.

Kontakt 

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk


MENU