Gå til hovedindholdet

Skolebørn får for lidt fuldkorn, frugt og grønt

En ny rapport som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen viser, at børn og unge spiser sundere i dag end de gjorde for 10-15 år siden. Der er dog stadig mange børn og unge der spiser alt for lidt fuldkorn, frugt og grønt.

Fuldkorn

Fødevarestyrelsen anbefaler at børn og voksne spiser mindst 75 g (pr. 10 megajoule) fuldkorn om dagen. Og det gør næsten hvert andet barn mellem 4-10 år. For unge (11-17 år) er billedet anderledes, her er det kun hver fjerde ung, der efterlever anbefalingen. Over halvdelen af det fuldkorn, de spiser, er fra rugbrød og havregryn.

Frugt og grønt

Ser man på frugt og grønt er der ikke over de sidste 10 år sket nogen udvikling i, hvor meget børn og unge spiser. Børnene (4-10 år) er dem, der er bedst til at spise frugt og grønt, idet næsten 4 ud af 10 børn spiser de 400 gram frugt og grønt om dagen, som Fødevarestyrelsen anbefaler. Anbefalingen for børn over 10 år og voksne er 600 gram frugt og grønt. Men det er kun 1 ud af 20 unge (11-17 år) som efterlever denne anbefaling.

Sund mad i skolen med Måltidsmærket

Børn spiser op mod halvdelen af deres måltider, mens de er i skole eller fritidsordning, og ca. 4 ud af 5 skoler har en eller anden form for madordning. Det nye måltidsmærke skal hjælpe skolerne med at tilbyde sund mad – hver dag. Når man arbejder med Måltidsmærket er der fokus på mere frugt, grønt og fuldkorn. Skoler og fritidsordninger kan få Måltidsmærket, hvis de lever op til Fødevarestyrelsens guide til sundere mad i skolen.

Læs mere om Måltidsmærket her: www.måltidsmærket.dk 

Kontakt: Fødevarestyrelsen, Ernæringsfaglig medarbejder Maja Lund, tlf.: 7227 6900


MENU