Gå til hovedindholdet

”Light” har da noget med fedt at gøre – eller er det sukker?

De fleste har nok bestemte produkter i tankerne, når de hører ordet ”light”, uden at tænke over, hvad det helt præcist dækker over. Det er meget forskellige produkttyper, der står ”light” på, lige fra sodavand til smøreost, men hvad betyder det?

Man kan på fødevarer se forskellige tekster, der vil fremhæve produkters ernæringsmæssige egenskaber. Angivelserne ”light” og ”let” er ernæringsanprisninger.

 

Hvad er en anprisning?

Frivillige oplysninger på emballage eller i markedsføringen af en fødevare kaldes anprisninger. Hvis anprisningerne skal være til hjælp, når man køber ind, er det vigtigt at forstå, hvad de betyder. 

 

”Light” og ”Let”

Både ”light” og ”let” handler om et mindre indhold af fedt eller sukker i produktet og dermed også mindre energi. Det skal stå på mærkningen, om det er sukker- eller fedtindholdet, der gør produktet ”light” eller ”let”. 

Er produktet ”light”, fordi der er mindre fedt i, skal der være mindst 30 % mindre fedt i produktet sammenlignet med lignende produkter. Det samme er gældende for sukker. Produktet har derfor ikke nødvendigvis et lavt indhold af fedt, sukker og energi, men bare et nedsat indhold i forhold til lignende produkter.

Hvis et produkt er ”light” med hensyn til sukker, skal der samtidigt være et nedsat energiindhold. Dvs. at sukkeret ikke kan erstattes med fx fedt. 

Produktet har ikke nødvendigvis 30 % mindre energi end lignende produkter, men anprisningen må ikke bruges på produkter, som har mere energi end tilsvarende produkter. 

 

Ordlyden kan variere

En anprisning må gerne have en lidt anderledes ordlyd så længe, at ordlyden har den samme betydning. Fx betyder ”Light” og ”let” det samme, mens ”ultra light” får en anden betydning. 

 

Kig på næringsdeklarationen

På næringsdeklarationen kan du også finde oplysninger om indhold af både energi, fedt og sukkerarter.

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, Tlf.: 22 84 48 34


MENU