Gå til hovedindholdet

Forgiftninger fra D-vitamindråber af mærket ”Inno Pharma vitamin D3-dråber”

Sundhedsstyrelsen har opgjort, hvor mange børn, der er blevet undersøgt for forgiftninger, fordi de har fået D-vitamindråber med økologisk rapsolie af mærket ”Inno Pharma vitamin D3-dråber”. Der kan fortsat være familier, der ikke har set advarslen. Sundhedsstyrelsen opfordrer derfor til, at man giver sine bekendte med små børn besked om advarslen.

Firmaet InnoPharma har den 21. juli 2016 trukket økologiske D-vitamin dråber af mærket "Inno Pharma vitamin D3-dråber" tilbage, fordi der var påvist et indhold af D-vitamin, der var 75 gange for højt. Produktet er markedsført til spædbørn og til gravide og er solgt via Helsam, Matas og via internettet. Der er i alt solgt 340 flasker med de pågældende D-vitamindråber. 

Status over forgiftningerne 

En rundspørge til landets laboratorier viser, at siden d. 21. juli og indtil 1. august 2016 er over 150 børn i alderen 0-2 år blevet undersøgt med blodprøver, fordi de har fået produktet. 

87 børn havde forhøjet D-vitaminniveau i blodet og er blevet henvist til eller indlagt på en børneafdeling. Det forhøjede D-vitaminniveau kan medføre, at calciumniveauet i blodet stiger, hvilket kan være farligt, både for børn og voksne.

Børnene blev derfor også undersøgt for, om de havde forhøjet calciumniveau i blodet, der kan ses som et udtryk for forgiftningsgraden: Ud af de 150 børn havde 74 børn forhøjet calciumniveau i blodet – heraf havde 56 børn let forhøjet niveau, 12 havde moderat forhøjelser, og 6 havde svær forhøjelse af calciumniveau. Nogle af børnene er fortsat indlagt, andre er blevet udskrevet igen.

Giftlinjen har pr dags dato haft i alt ca. 140 henvendelser, der drejer sig om Inno Pharmas vitamin D3-dråber. Siden 1. august, altså de seneste 48 timer, har Giftlinjen modtaget 18 henvendelser, der alle har drejet sig om opklaring eller uddybning. Der har ikke været henvendelser om nye forgiftningstilfælde opdaget inden for de seneste 2 døgn.

De pågældende D-vitamindråber er trukket tilbage fra markedet, og der vil ikke blive produceret D-vitamin dråber på virksomheden, før fødevarekontrollen har vurderet virksomhedens procedurer, og der er foretaget en analyse af produktet.

Hvis du har spørgsmål, kan du ringe til Giftlinjen 82 12 12 12 


MENU