Gå til hovedindholdet

Den Nationale Kosthåndbog - offentlige anbefalinger for institutionskost oversat til mad

’kosthåndbogen.dk’ er netop blevet relanceret. Den er et praktisk opslagsværk for alle, der arbejder professionelt med mad til borgerne. Kosthåndbogen.dk viser, hvordan nationale anbefalinger for institutionskost bliver til konkrete måltider.

Kosthåndbogen er et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Kost & Ernæringsforbundet. Intentionen er at skabe et fælles og let tilgængeligt værktøj for alle de faggrupper, der er involveret i borgerens helbred og sundhed. 

Kosthåndbogen er et vigtigt og efterspurgt opslagsværk blandt køkkenprofessionelle i institutioner. Den bliver brugt,  når  offentlige anbefalinger for institutionskost skal omsættes til både hverdagsmad og til specialmad, der fx kan spises af borgere med tygge- og synkebesvær. Men Kosthåndbogen er også et vigtigt redskab i samarbejdet med de mange andre faggrupper. 

Fælles redskab for alle faggrupper

I et typisk behandlingsforløb er der mange forskellige fagpersoner omkring den enkelte patient. Det kan fx være diætister, der rådgiver, økonomaer, der laver måltiderne, læger, der ordinerer diæten og sundhedspersonale, der til slut serverer maden. Alle bidrager med deres faglighed og skal derfor også kende til mulighederne for forskellige diæter. Med Kosthåndbogen får alle den samme referenceramme, når der skal lægges velfungerende kostplaner for den enkelte borger. 

Fakta om kosthåndbogen.dk

Kosthåndbogen.dk 2016 er udgivet af Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Kost & Ernæringsforbundet december 2016. Det er den 3. reviderede version. Første udgave udkom i 2005. Målgruppen er: professionsbachelorer i ernæring og sundhed, kliniske diætister, økonomaer, ernæringsassistenter, læger, sygeplejersker, sundhedsplejersker, ergoterapeuter, fysioterapeuter, social- og sundhedshjælpere, andet kostansvarligt personale samt undervisere og studerende.

 

Kontakt

Kost- & Ernæringsforbundet: Ghita Parry, via pressekonsulent Sofia Zafirakos, Telefon: 28 30 41 85

Sundhedsstyrelsens pressevagt Telefon: 72 22 77 66

Fødevarestyrelsens pressevagt, Telefon:  22 84 48 34


MENU