Gå til hovedindholdet

Danske retter i en sundere version

Som opfølgning på kampagnen ”Danmarks Nationalret” udgiver Fødevarestyrelsen nu hæftet ”Danske Retter”. Heri kan du finde opskrifter på 18 klassiske retter, som alle er gjort lidt sundere – uden at der er gået på kompromis med smagen eller genkendeligheden.

En ny analyse lavet for Fødevareministeriet af YouGov viser, at 9 ud af 10 danskere har hørt om Danmarks Nationalret og ved, at det blev Stegt flæsk med persillesovs, der vandt titlen som ”Danmarks Nationalret”. Konkurrencen om at kåre Danmarks Nationalret løb af stablen i efteråret 2014, og konkurrencen var et delprojekt under Fødevareminister Dan Jørgensens fokusområde ”Danskernes mad”.

Som opfølgning udgiver Fødevarestyrelsen nu et hæfte, hvori forbrugerne får opskriften på 18 af de 24 retter, der var med i konkurrencen.

Alle 18 retter er gennemtestet, således at smag, men også brugervejledningen, er i top. Fødevarestyrelsen har samtidig justeret opskrifterne, således at de alle er sundere varianter. Flere af opskrifterne opfylder kriterierne for Nøglehullet, mens andre blot er gjort lidt sundere. Fælles for opskrifterne er dog, at der ikke er blevet gået på kompromis med hverken smag eller genkendelighed af retten. Retterne er stadig de gode klassiske retter.

Danske retter hele ugen

De fleste tænker måske, at en hel uge med danske klassiske retter ikke ligefrem er sundt. Men det kan faktisk godt lade sig gøre at sammensætte en sund ugeplan for aftensmaden med danske klassikere.

Hæftet giver nemlig afslutningsvis et eksempel på, hvordan du kan lave en ugemadplan, hvor der er tænkt på variation, men samtidig også på madspild. Ugen afsluttes fx med biksemad, hvori kødrester fra hele ugen bruges.

Hæftet "Danske Retter" er trykt i 300.000 eksemplar og kan hentes i en lang række dagligvarebutikker i uge 6.

God appetit og velbekomme.

Kontakt

Trine Enevold Grønlund, ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen, tlf.: 7227 6900.

Pjecer og rapporter

Danske retter, Fødevarestyrelsen


MENU