Gå til hovedindholdet

Brød med mindre salt smager godt

Rigshospitalet har udviklet et saltfattigt sandwichbrød til dialysepatienter, der smager så godt, at det nu serveres til alle patienter.

Rigshospitalet udviklede et sandwichbrød med mindre salt, som oprindeligt var tiltænkt dialysepatienter. De fik positiv feedback fra patienterne – brødet smagte godt, og var hverken tørt eller smagsløst. Rigshospitalets reduktion betød, at det samlede saltindhold i sandwichen inklusiv pålæg faldt fra 1 gram til 0,5 gram.

I 2013 afholdt Forbrugerrådet et debatmøde, i regi af Saltpartnerskabet, hvor Rigshospitalet deltog og fortalte om deres erfaringer med at reducere salt i brød og den respons de har fået på resultatet. Efterfølgende valgte Rigshospitalet at servere brødet til alle patienter, der spiser sandwich. 9 ud af 10 danskere får nemlig for meget salt, så mindre salt i maden er ikke kun gavnligt for dialysepatienter.
De største kilder til salt i danskernes kost er brød, ost, kød og kølpålæg og færdigretter. Vi kan blandt andet spare på salt ved at gå efter Nøglehullet.

Saltpartnerskabet

Saltpartnerskabet, som er et samarbejde mellem 18 organisationer bestående af industri, NGO’er og Fødevarestyrelsen, arbejder for at danskerne skal spise 3 gram mindre salt om dagen, da vi så kan forvente 400.000 færre personer med forhøjet blodtryk. 3 gram salt svarer til ca. ½ tsk. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi maks. får 5-6 gram salt om dagen.

Kontakt: 

Bent Andersen, Funktionschef, Rigshospitalet, Tlf.: 3545 8140

Læs mere på andre sider:

Læs nyheden fra Fødevarestyrelsen om mindre salt i færdigpakket brød

Om saltpartnerskabet 

Pjecer og rapporter:

Spis mad med mindre salt

 

 


MENU