Gå til hovedindholdet

Kostplan-kure

Hører du til dem, der har brug for at have en kostplan at spise efter, blive personlig vejledt eller have ligesindede at snakke med om udfordringer og lignende, så kan du se nærmere på, hvordan en kostplan-kur kan hjælpe dig.

Under kategorien kostplan-kure møder du kostplaner eller kostprogrammer udarbejdet af kliniske diætister, Weight Watchers eller De Danske Vægtkonsulenter. Læs mere om kurene i skemaet nedenfor.

Fællestræk

Kurene tager udgangspunkt i personlig vejledning – enten på individuelt eller gruppeniveau. Der arbejdes med personlige kostplaner eller basis standardprogrammer. Kliniske diætister har en sundhedsfaglig baggrund i ernæring og kostvejledning. Vejledere og konsulenter fra både Weight Watchers og De Danske Vægtkonsulenter er oftest sidemandsoplærte og tidligere overvægtige brugere af kuren.

Det er også et fælles træk, at denne form for kur koster penge at følge, da du får personlig rådgivning. Den individuelle vejledning er dyrere, da viden og materialer skræddersyes til dig og dine behov. Ved gruppevejledning skal du rette ind efter et standardprogram.

Variation

Diætister vejleder med afsæt i videnskabelige studier og på baggrund af de gældende offentlige anbefalinger. Kostplaner udarbejdet af diætister og målrettet vægttab er energireduceret, samtidig med at de dækker kroppens behov for næringsstoffer herunder vitaminer og mineraler.

Vægttab ved brug af syvdages kostprogrammer udarbejdet af Weight Watchers og De Danske Vægtkonsulenter er som udgangspunkt varieret sammensat af mange forskellige madvarer, hvilket giver god mulighed for at få dækket behovet for næringsstoffer. Samtidig er madvarerne anbefalet i mængder, der sætter kroppen i negativ energibalance.

Når du selv sammensætter dagens måltider skelnes der ikke nødvendigvis mellem chokolade og avokado i pointsystemet, og hvis du ikke tænker dig om, kan du komme til at sammensætte din mad, så den ikke dækker dit næringsstofbehov.

Konsekvenser ved at være på kostplankur

Diætisten kan hjælpe dig målrettet med at lave overkommelige ændringer i dine daglige kost- og motionsvaner for så at nå frem til varige resultater. Diætisten kan give dig psykologisk støtte og vejledning i relation til de udfordringer, der opstår under kuren og i perioden, der følger efter vægttabet. Den individuelle vejledning koster dog ofte mere end at melde sig på hold.

Både Weight Watchers og De Danske Vægtkonsulenter tilbyder et standardiseret program, hvor du skal rette ind efter gældende vejledning, fx i forhold til at din mad skal vejes, noteres i dagbog og for Weight Watchers vedkommende skal der dagligt tælles point, hvilket i længden kan være besværligt og tidskrævende. Til gengæld kan du ved deltagelse i gruppevejledningerne finde støtte og inspiration fra ligesindede. For begge kure gælder, at der er hjælp at hente i perioden efter vægttabet, hvor du tilbydes hjælp til at fastholde dit vægttab ved at spise efter et stabiliseringsprogram.

MENU