Gå til hovedindholdet

Transfedt

Af hensyn til folkesundheden har Danmark, som det første land i EU, reguleret industrielt fremstillet transfedt i fødevarer. Siden den 1. januar 2004 må indholdet af industrielt fremstillet transfedt i olier og fedtstoffer højst udgøre 2 gram pr. 100 gram olie eller fedt svarende til 2 %. Dette gælder uanset om det drejer sig om rene olier og fedtstoffer, eller om disse indgår som en ingrediens i forarbejdede fødevarer.

Danskeres indtag af transfedt er faldet

Danskernes gennemsnitlige indtag af transfedtsyrer er 1,5 gram/dagen. Det lave indtag skyldes, at transfedtsyreindholdet i danske margariner er blevet nedsat, og at der er sket et fald i forbruget af fede mejeriprodukter.

Industrielt fremstillet transfedt findes i margarine og fedtstoffer anvendt til bagværk, fastfood og snacks. Før i tiden kunne indholdet af transfedt i disse produkter udgøre op til 60 % af det samlede fedtindhold. Efter der er indført restriktioner på området, er indholdet af industrielt transfedt i forarbejdede fødevarer på det danske marked blevet reduceret betydeligt. Danskernes gennemsnitlige indtag af industrielt fremstillet transfedt vurderes i dag at ligge under 0,2 gram/dagen.

Fødevarestyrelsen kontrollerer indholdet af transfedt

Fødevarestyrelsen udfører løbende analyseprojekter, hvor udvalgte fødevarer på det danske marked analyseres for indhold af transfedt. Analyserne, der har været udført ca. hvert andet år siden 2002, har vist, at meget få og stadig færre produkter indeholder for høje niveauer af industrielt fremstillet transfedt. I 2012 indeholdt kun 6 % af de analyserede produkter for meget transfedt.

Transfedt fra margariner

En undersøgelse foretaget af Margarine Industri Foreningen viser, at 34 % af danskerne mener, at plantefedtstoffer som bordmargarine, hårdt margarine, smørbare plantefedtstoffer bidrager til danskernes indtag af transfedt. 13 % svarer, at det gør margarine ikke mens 53 % af danskerne ikke ved om margarine gør. De 13 % har ret. Margarineindustrien reducerede selv indholdet af transfedt og har også hurtigt skåret ned til lovgivningens krav.

Fødevarers naturlige indhold er ikke reguleret

Naturlige transfedtsyrer findes i fedt fra  okse- og fårekød samt mælkefedt. Indholdet af transfedt i fedtet herfra er  3-6 %. Transfedtsyrer som findes naturligt, er ikke omfattet af lovgivningen.

MENU