Gå til hovedindholdet

Stegning i olie

Nogle olier danner sundhedsskadelige stoffer ved stegning. Raps- og olivenolie har derfor været fremhævet som bedre at stege i frem for fx solsikke-, majs- og vindruekerneolie.

Raps- og olivenolie har været trukket frem, fordi de indeholder mange enkeltumættede fedtsyrer, mens andre olier har et forholdsvist større indhold af flerumættede fedtsyrer, som er mindre varmestabile.

Det er ganske rigtigt, at der dannes mange potentielt sundhedsskadelige stoffer ved opvarmning af vegetabilske olier, og jo flere polyumættede fedtsyrer, der er i olien, jo hurtigere sker nedbrydningen.

Pas på olien ikke bliver for varm

Ved almindelig køkkenmæssig tilberedning sker nedbrydningen imidlertid så forholdsvis langsomt, at det ikke har sundhedsmæssig betydning. Dette gælder stegning og i endnu højere grad bagning, hvor fedtet ligger beskyttet i dejen. Her kan man roligt bruge vegetabilske olier med højt indhold af polyumættede fedtsyrer. Men man skal alligevel passe på, at olien ikke bliver for varm, da der sker omdannelser i olierne der blandt andet kan påvirke smagen og kvaliteten, og desuden er det ikke sundt at branke maden m.v.

MENU