Gå til hovedindholdet

Olie

Olier har et højt indhold af umættede og et lavt indhold af mættede fedtsyrer. Fødevarestyrelsen anbefaler ikke én olie frem for en anden. Det gælder om at spare på olien ligesom andre fedtstoffer – og så i øvrigt vælge efter smag og hvad man skal bruge den til.

Spiseolie udvindes af plantefrø og frugt og anvendes blandt andet til stegning, bagning, dog ikke mørdej, salatdressinger og mayonnaise. I mod sætning til smør og margarine, som både indeholder fedt og vand, består olie af 100 %fedt. Derfor er der mere fedt i 100 gram olie end i 100 gram smør eller margarine.

Smag

Vindruekerneolie, solsikkeolie, majsolie, sojaolie samt mad- og salatolie kendetegnes ved en neutral smag. De har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer. Mad- og salatolie består typisk af soja- eller rapsolie eller en blanding af de to.

Olivenolie har ofte en kraftig olivensmag. Olivenolie er kendetegnet ved et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer, og olivenolie stivner derfor lidt ved køleskabstemperatur.

MENU