Gå til hovedindholdet

Læg en plan og undgå madspild

Det er en god idé at bruge lidt ekstra tid på at planlægge indkøb og madlavning, for på den måde kan du undgå madspild.

Planlægning på papiret har mange fordele. Det foregår hjemme hos dig selv i ro og mag, hele familien kan involveres og bidrage med ideer og ønsker eller planlægningen kan udføres af den person, som står for indkøb og madlavning. Samtidig kan du se, hvad du allerede har i køleskab, fryser, skabe og skuffer.

Når du skal købe ind

Når du kommer til butikken med en indkøbsseddel, har du haft mulighed for at gennemtænke indkøb og behov, inden du køber ind. Derved kan du undgå impulsindkøbte madvarer, du ikke når at få brugt.

Inden du falder for rabatter i supermarkederne, så vær sikker på, at du får brugt og spist al maden. Tre for to's pris er dyrt, hvis du kun spiser én.

Lav en madplan der passer til din familie

Madplanen giver mulighed for at handle stort ind et par gange om ugen, hvilket er tidsbesparende og skaber frihed i forhold til ikke at skulle tænke over, hvad familien skal spise om aftenen. Du kan lave madplan for et par dage eller en uge ad gangen, som det nu passer med familiens liv og ugentlige gøremål, som fx at:

  • Børnene går til sport en til to gange om ugen, så skal maden helst være lavet i forvejen og bare opvarmes eller I kan spise kold mad.
  • Børnene kan have deres egen maddag.
  • Weekend kan være afhængig af gæstebesøg eller I er ude at spise. Weekenden kan også bruges til at lave mad til flere dage.

En enkelt måde at starte op på ugemenuen er ved fx at planlægge måltider med:

  • Fisk én til to gange.
  • Én til to dage med grønne retter.
  • To til tre dage med kød.
  • Nul til én dag med kold mad.

Eksempel på ugemadplan

Ugedag

Retter

Kommentarer

Modul 1

Mandag

Laks med soja-honning i ovn med hvidkål, gulerod-mangosalat

 

Tirsdag

Ovnæggekage med kartofler og broccoli

Brug både broccoli stok og buketter. Rester fra gårdagens salat og laks kan spises til æggekagen

Onsdag

Kold mad: Rugbrød med pålæg og rest af æggekage

Tøm køleskabet for pålægsrester og server over­skud af rå grønsager til fx gulerod, peberfrugt, broccoli m.m.

Modul 2

Torsdag

Tomatsuppe med kartofler og kikærter

 

Fredag

Pasta med kødsovs
Det er en god idé at lave dobbelt portion af en ret som denne. Den kan fryses og spises en anden dag eller gemmes og spises indenfor de næste to dage.

Lav dobbelt portion af kødsovs, hvor rest af tomatsuppe tilsættes. Grønsager i kødsovs er gulerod, løg og tomater.

Lørdag

Paprikakyllingelår med coleslaw

Lav dobbelt portion af coleslaw, så der er til dagen efter. Grønsager i coleslaw er hvidkål, gulerod og grøn peber

Søndag

Lasagne med coleslaw

Overskud af kødsovs fra fredag bruges i lasagne

Hvis det er mere optimalt for familien kan madplan deles op i flere små moduler af to til tre dage, som kan rykkes rundt alt efter familiens situation.

Tænk over

Nedenfor finder du en række tips til, hvad du fx kan tænke over, når du laver madplan.

Planlæg mad til flere dage

  • Lav flere portioner kødsovs, så er der også til fyld i lasagne eller pizza.
  • Lav flere portioner sammenkogt ret, som kan fryses ned eller opbevares på køl til dagen efter.
  • Lav flere portioner frikadeller eller stegt kyllingefilet, så der er til fyld i pitabrød, wraps og pålæg.

Planlæg udnyttelsen af hele råvaren

Det kan fx være hele selleriroden eller kålhovedet, så du udnytter det indkøbte og undgår unødigt spild. Fx 'Selleri uge':

  • Mandag: Kog lige dele selleri og kartofler til kartoffelmos tilsmag med lidt olie, salt og peber.
  • Onsdag: Bland selleri med andre rodfrugter fx gulerod, kartofler og rødbede skåret i stænger, tilsat lidt olie, frisk timian eller rosmarin samt salt og bag i ovnen eller på panden i lidt olie, salt, peber, sukker og æbleeddike.
  • Søndag: revet i rå salat fx sammen med rødbede og æble vendt i en surmælksdressing.

Planlæg brug af tilberedte madrester og give dem nyt liv i nye retter

  • Tomatsuppe kan genbruges som tomatsovs.
  • Havregrød kan kommes i brøddejen.
  • 'Tøm grønsagsskuffen' kan genopstå som suppe, mos, som fyld i tærte m.m.

Planlæg brug af gamle madvarer

  • Tjek jævnligt dit lager i køleskab og fryser, så du får spist maden, mens den stadigvæk er holdbar.
MENU