Gå til hovedindholdet

Kartoflens egenskaber

Kartofler har stor næringsværdi og indeholder næsten alle vitaminer, specielt er de en vigtig kilde til C-vitamin og kostfibre i den danske kost. De indeholder også mange mineraler, især kalium.

Kartoflens gode egenskaber

Måltidsforsøg har vist, at kartoflen er en af de fødevarer, der mætter bedst. Samtidig indeholder kartofler – både kogte og bagte – ikke noget fedt og er med til at påvirke energifordelingen i positiv retning. 

Hvis man vil opnå størst mæthed for færrest kalorier, skal man spise kartofler.

Kogte versus stegte

Nogle kartoffelretter og -produkter har så højt et fedtindhold, at det overskygger de positive ernæringsmæssige egenskaber ved kartoflen. Det gælder som regel flødekartofler, kartoffelsalat, pommes frites og kartoffel chips.

Fedtindhold i de forskellige kartoffelprodukter:

  • Kogte kartofler indeholder 0,3 gram fedt pr. 100 gram.
  • Flødekartofler indeholder 11 gram fedt pr. 100 gram.
  • Pommes frites indeholder 19 gram pr. 100 gram.
  • Kartoffelchips indeholder 34 gram fedt pr. 100 gram.
  • Ovnklare kartoffelprodukter som fx kartoffelbåde eller -skiver indeholder ca. 3-10 gram pr. 100 gram i rå tilstand, men kan indeholde mere. I spiseklar tilstand bliver fedtindholdet lidt højere, fordi der fordamper vand under tilberedning.

Langt den største del af kartoffelindtaget indtages som kogte eller bagte.

Den faglige diskussion om kulhydrater

Der diskuteres i faglige kredse, hvilken kost der kan medføre overvægt. I Atkins kuren har diskussionen fået en drejning til at pege på fødevarer med et naturligt højt kulhydratindhold som fx kartofler og andre rodfrugter, ris pasta og brød. Dette er basale fødevarer for størstedelen af jordens befolkning, og alligevel fraråder Atkins kuren at spise dem ud fra påstanden om, at de feder.

Der foreligger imidlertid ikke nogen videnskabelig dokumentation for, at fjernelse af disse fødevarer skulle forebygge fedme – mange ville sige tværtimod. I Sydøstasien, hvor der spises flest kulhydratrige ris i verden, er fedmeforekomsten også mindst.

MENU