Gå til hovedindholdet

Kartofler

Siden 1950´erne er kartoffelforbruget ca. halveret. Noget af faldet opvejes af en stigning i forbruget af ris og pasta, men alt i alt spiser vi i dag mindre af disse stivelsesrige fødevarer end tidligere.

Sammen med brød og gryn er kartofler, ris og pasta de mest kulhydratrige fødevarer i vores kost, og det er derfor vigtigt at spise meget af disse fødevarer for at få en kost med den anbefalede energifordeling.

Det er en god idé at spise kartofler 4-5 gange om ugen, 200-250 gram pr. person, fx. til det varme måltid. De øvrige dage kan man spise fuldkornspasta eller fuldkornsris.

Siden 1985 er kartoffelindtaget faldet med ca. 40 gram pr. dag. Faldet er hovedsaligt sket i perioden 1985-1995. Det viser de nationale kostundersøgelser af danskernes kostvaner og fysisk aktivitet fra DTU Fødevareinstituttet. 

Danskerne spiser fortsat flere kartofler end ris og pasta. Både børn og voksne spiser omtrent samme mængde kartofler i 2006 som i 1995. Det er ca. 75 gram/dagen for børn og ca. 110 gram/dagen for voksne. Det inkluderer både kogte, bagte og stegte kartofler samt pommes frites, kartoffelmos, kartoffelsalat m.m.

Tilberedningen er vigtig

Alle former for stegning af kartofler hæver fedtindholdet væsentligt. I frysedisken findes kartoffelprodukter til ovnen, som fx pommes frites, både, skiver, kroketter etc. De indeholder alle mere fedt end kogte kartofler, men ikke nødvendigvis mere, end hvis man laver dem selv. Det højeste indhold af fedt finder man i kartoffelchips og friturestegte pommes frites. Et godt tip er at gå efter de kartoffelprodukter med mindst fedt og tilberede dem i ovnen.

Kartoffelsorter

De mest anvendte sorter i Danmark er:

  • Folva
  • Sava
  • Hansa
  • Ukama
  • Sieglinde
  • Bintje
  • Asparges.

Bintje bruges meget til frosne kartoffelprodukter og er god som bagekartoffel og til kartoffelmos, fordi den nemt koger ud. Asparges-kartoflen betragtes som en delikatesse. Den er meget fast og derfor også særlig velegnet til kartoffelsalat.

Opbevaring

Kartoflen skal opbevares mørkt, køligt og tørt.

MENU