Gå til hovedindholdet

Kostfibre i frugt og grønt

Kostfibrene i frugt og grønt er sammen med mange andre sygdomsforebyggende stoffer med til at nedsætte risikoen for kræft.

Derfor anbefaler de officielle kostråd også, at man spiser frugt og mange grønsager – 6 om dagen. Børn mellem fire og 10 år skal dog kun spise '3-5 om dagen'. Husk at mindst halvdelen skal være grønsager, gerne de grove typer som kål, rodfrugter og bønner.

I modsætning til det meste af den mad vi spiser, bliver kostfibre ikke fordøjet i maven. De fortsætter til tyktarmen og hjælper med at gøre fordøjelsen mere effektiv. Det betyder, at man forkorter den tid, maden er om at passere gennem tarmene. På den måde forebygger man blandt andet forstoppelse og tyktarmsbetændelse. Endelig giver kostfibre en større mæthedsfornemmelse i længere tid end det meste andet mad, så man spiser mindre, når man får mange kostfibre.

Mange kostfibre i grove grønsager

Som regel kræver de grove grønsager mere tid og arbejde i køkkenet end frugt og fine grønsager, fordi de ofte skal koges eller dampes. Til gengæld er de det værd. De grove grønsager adskiller sig nemlig fra de fine ved at have et højere indhold af kostfibre. Hvor en fin grønsag højst indeholder mindre end 2 gram kostfibre, kan en grov grønsag indeholde helt op til 6 gram kostfibre. Og det er rigtig godt.

De grove grønsager kan deles ind i fire overordnede kategorier:

  • Rodfrugter
  • kål
  • bælgfrugter
  • Andre: løg og spinat.
MENU