Gå til hovedindholdet

Energidrikke

Energidrikke er læskedrikke med et højt indehold af koffein samt eventuelt vitaminer og stofferne taurin og glucuronolacton.

Voksne bør højst indtage 400 mg koffein pr. dag. Der er ikke påvist skadelige effekter på lang sigt ved et koffeinindtag omkring denne størrelse. 

Er det farligt at indtage energidrikke?

Du kan være tryg ved at indtage energidrikke solgt på det danske marked, men som med alle andre fødevarer er et overdrevent forbrug ikke sundt. Den mængde koffein, som i dag tillades i en energidrik på 25 cl, svarer ca. til den mængde koffein, der findes i en kop kaffe.

Børn og energidrikke

På grund af dets høje indhold af koffein i energidrikke frarådes det, at børn drikker disse. Indtagelse af energidrikke kan være problematisk for børn og unge, idet selv et mindre indtag af koffein vil kunne medføre forbigående adfærdsforandringer som fx forøget uro, irritabilitet, nervøsitet og angst.

Gravide og energidrikke

På grund af det høje indhold af koffein, anbefales det, at gravide og ammende ikke drikker energidrikke, ligesom de også bør begrænse deres indtag af kaffe. Ved daglig indtagelse af større mængder koffein, er der risiko for at påvirke fosteret. Læs mere om anbefalingerne til gravide her.

Energidrikke og alkohol

Det anbefales, at man er tilbageholdende med at indtage en kombination af energidrikke og alkohol, idet blandingen kan camouflere alkoholens virkning, så man ikke opfatter, hvor alkoholpåvirket man i virkeligheden er.

Hvad er koffein?

Koffein forekommer naturligt i kaffe, te, guarana, kakao, kolanødder mv., men tilsættes også fødevarer i form af ekstrakter af ovennævnte planter eller som rent stof.

Hvad er taurin?

Taurin er en form for aminosyre, der dannes i kroppen ud fra andre aminosyrer. Taurin findes desuden naturligt i en del fødevarer som kød, fisk og skaldyr, og tilsættes også blandt andet energidrikke som rent stof.

Hvad er glucuronolacton?

Glucuronolacton er et stof, der dannes i leveren ud fra glucose. Glucuronolacton tilsættes blandt andet energidrikke som rent stof.

MENU