Gå til hovedindholdet

Når jeg køber kosttilskud

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, hvis du køber kosttilskud på Internettet, via kuponhæfter eller hos en alternativ behandler.

Når du køber kosttilskud på nettet

Hvis du køber kosttilskud via internettet, er det sikrest at handle på danske hjemmesider. Det vil sige hjemmesider, hvor det klart fremgår, at virksomheden bag hjemmesiden har en postadresse i Danmark. Bemærk at ikke alle internetadresser, der ender med 'dk', rent faktisk er registreret i Danmark. Hvis en hjemmeside ikke er registreret i Danmark, indgår den heller ikke i den danske kontrol.

Selvom hjemmesiden er på dansk og priserne er anført i danske kroner osv., kan der skjule sig en udenlandsk hjemmeside. Kig altid efter kontaktinformation. Der er højst sandsynligt tale om en udenlandsk hjemmeside, hvis du ikke kan finde en dansk postadresse.

Advarsel for køb fra lande udenfor EU

Fødevarestyrelsen advarer mod at købe kosttilskud på Internettet, hvis salget sker fra lande udenfor EU. Du kan ikke være sikker på, om produkterne er kontrolleret, og du kan ikke være sikker på hverken virkning eller bivirkninger. I de værste tilfælde kan indtagelsen forårsage uoprettelig skade på helbredet eller dødsfald.

Vær varsom ved køb hos en alternativ behandler

Du bør være varsom, hvis du køber kosttilskud hos en alternativ behandler. Hvis du ønsker den størst mulige sikkerhed, så køb kun kosttilskud hos din alternative behandler, hvis de pågældende produkter eller tilsvarende produkter også findes i den almindelige handel.

Alternative behandlere skal anmelde deres virksomhed som en fødevarevirksomhed, hvis de sælger kosttilskud. Spørg eventuelt din alternative behandler, om vedkommende er anmeldt som fødevarevirksomhed, og om de kosttilskud, som behandleren ønsker at sælge til dig, er anmeldt til Fødevarestyrelsen.

Vær sikker og køb i den almindelige handel

Du har den størst mulige sikkerhed for at købe lovlige og sikre produkter, der holder, hvad de lover, hvis du køber dine produkter i den almindelige handel, i helsekostbutikker, hos materialisten eller på apoteket.

Sammenlign dit kosttilskud med Fødevarestyrelsens vejledende værdier 

Fødevarestyrelsen har lavet en oversigt over, hvor meget vitamin eller mineral dit kosttilskud maksimalt bør indeholde. Denne oversigt finder du i kosttilskudsvejledningens bilag. Værdierne er ikke en anbefaling for, hvad du som minimum bør indtage fra kosttilskud, men et redskab til at sikre, at du ikke risikerer at få for meget. 

Du kan i butikker og på internettet købe kosttilskud med et højere indhold af vitaminer og mineraler, men Fødevarestyrelsen opfordrer til, at du vælger andre kosttilskud, der har et lavere indhold.

Hvis du tager flere kosttilskud om dagen med fx samme vitamin, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at kosttilskuddene tilsammen har et indhold, der ikke overstiger den vejledende værdi.

MENU