Gå til hovedindholdet

Hvem har gavn af kosttilskud?

Hvis du som almindelig rask person spiser sund og varieret mad, og eventuelt følger de officielle kostråd, får du masser af vitaminer og mineraler. Generelt har du ikke behov for at tage tilskud af vitaminer og mineraler.

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger til personer, som befinder sig i en særlig situation, der gør, at et tilskud til kosten kan være en god idé. Generelt viser forskningen, at tilskud med vitaminer og mineraler kun er gavnligt, hvis man er i underskud.

Hvis du spiser en sund og varieret kost og eventuelt følger de officielle kostråd, får du masser af vitaminer og mineraler. Generelt har du ikke behov for at tage tilskud af vitaminer og mineraler.

 Anbefalinger om indtag af kosttilskud

Her kan du se en samlet oversigt over myndighedernes anbefalinger om indtag af vitaminer og mineraler:

  • Personer med mørk hud anbefales et dagligt tilskud på 10 µg D-vitamin.
  • Personer, som får meget lidt soleksponering af huden på grund af meget lidt ophold udendørs eller tildækket påklædning, anbefales et D-vitamintilskud på 10 µg.
  • Børn anbefales et dagligt tilskud af 10 µg D-vitamin fra 2 uger til 2 år.
  • Børn med mørk hud og/eller børn, der går tildækket, anbefales tilskud af D-vitamin på 10 µg.
  • Børn til og med 9 år med allergi over for mælk anbefales et dagligt calciumtilskud på 500 mg. Fra 10 år anbefales at tage et dagligt calciumtilskud på 750 mg.
  • Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere eller personer med øget risiko for osteoporose anbefales tilskud af D-vitamin på 20µg kombineret med et dagligt calciumtilskud på 800-1000 mg.

Calciumtilskud findes som tabletter og brusetabletter. Vær opmærksom på, at børn tidligst kan indtage tabletter fra 1½-årsalderen. Før denne alder er der risiko for, at barnet får tabletten galt i halsen.

Anbefalinger til gravide, ammende eller dig, der gerne vil være gravid

Hvis du ønsker at blive gravid, er gravid eller ammer, skal du være ekstra påpasselig, inden du begynder at bruge et kosttilskud.

Vi ved i dag ganske lidt om den potentielle risiko for svangerskabs- og fosterskader, når det gælder de kosttilskud, som indeholder fx plantedele og rene stoffer. Det frarådes derfor at tage kosttilskud udover de, der anbefales af myndighederne, medmindre det sker efter aftale med din læge, jordemoder eller sundhedsplejerske.

Myndighedernes anbefalinger til gravide, ammende samt kommende gravide 
  • Kvinder, der vil være gravide, samt gravide i de første 12 uger af graviditeten bør tage tilskud af 400 µg folsyre dagligt.
  • Gravide bør dagligt tage tilskud af 10 µg D-vitamin gennem hele graviditeten og 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge.
  • Gravide bør dagligt tage tilskud af 500 mg calcium gennem hele graviditeten, hvis de ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter.

 

MENU