Gå til hovedindholdet

Kosttilskud

Kosttilskud er et tilskud til kosten. Kosttilskud kan købes som piller, kapsler, pulver eller mikstur.

Der findes mange forskellige slags kosttilskud lige fra de almindelige vitaminpiller, som indeholder vitaminer og mineraler, til alle mulige slags bestanddele af eller udtræk fra planter og dyr. Det kan fx være fra hyben, hvidløg og fiskeolie.

Hvorfor spiser vi kosttilskud?

Oftest spiser vi kosttilskud, fordi vi tror, at de kan give os noget, som vi ikke får ved at spise almindelig mad. Man hører tit, at det moderne landbrug har gjort, at jorden er udpint, og at frugter og grønsager derfor ikke indeholder de vitaminer og mineraler, som de gjorde i 'de gode gamle dage'. For derfor at være på den sikre side tager vi lige en pille.

Er tilskud af vitaminer og mineraler nødvendigt?

Indholdet af vitaminer og mineraler i frugt og grønsager på det danske marked bliver løbende undersøgt af Fødevarestyrelsen. Undersøgelserne viser, at der ikke er færre vitaminer og mineraler i dem nu end tidligere. Snakken om, at det moderne landbrug udpiner jorden, er altså ikke rigtig.

Fødevareinstituttet undersøger, hvad danskerne spiser, altså deres kostvaner. Disse undersøgelser viser, at de fleste af os får dækket vores behov for vitaminer og mineraler gennem den almindelige kost.

Hvem kan have brug for tilskud af vitaminer og mineraler? 

  • Kvinder i den fødedygtige alder, der har jernmangel på grund af kraftige menstruationer, kan have behov for et tilskud af jern. Læs mere her.
  • Kvinder, der vil være gravide, samt gravide i de første 12 uger af graviditeten anbefales tilskud af folsyre. Læs mere her.
  • Gravide anbefales dagligt tilskud af D-vitamin gennem hele graviditeten og jern fra 10. graviditetsuge. Læs mere her.
  • Personer, der er mørke i huden, og personer, der går tilslørede og derfor ikke får sollys på huden, anbefales et tilskud af D-vitamin. Læs mere her.
  • Ældre over 70 år samt samt plejehjemsbeboere anbefales tilskud af D-vitamin og calcium. Læs mere her.
  • Spædbørn anbefales et tilskud af D-vitamin og jern efter aftale med læge eller sundhedsplejerske. Læs mere her.
  • Børn med mørk hud og/eller børn der går tildækket anbefales tilskud af D-vitamin.
  • Børn til og med 9 år med allergi over for mælk anbefales et dagligt calciumtilskud på 500 mg. Fra 10 år anbefales at tage et dagligt calciumtilskud på 750 mg. Det kan ydermere være hensigtsmæssigt, at børn med mælkeallergi spiser en multivitaminpille, hvis kosten er ensidig.
  • Personer med risiko for osteoporose anbefales et tilskud af D-vitamin og calcium. Læs mere her.

Lovgivning

Kosttilskud er fødevarer og er derfor omfattet af fødevareloven, men der findes også særlige regler for kosttilskud. Derudover har Fødevarestyrelsen lavet vejledende værdier for, hvor meget vitamin eller mineral dit kosttilskud maksimalt bør indeholde. Værdierne finder du i kosttilskudsvejledningen. 

MENU