Gå til hovedindholdet

Andre råd til gravide

Det er vigtigt at gøre sig klart, at alt, hvad man spiser under graviditeten, kan have indflydelse på barnets udvikling. De fleste kvinder kan fortsætte med at leve, som de har gjort forinden, men der er dog nogle fødevarer og stoffer, man som gravid skal være særligt opmærksom på.

Spis masser af fisk

Fisk er sundt, blandt andet fordi de indeholder sunde fedtstoffer og er gode kilder til D-vitamin, jod og selen. Fødevarestyrelsen anbefaler at spise fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. Fødevarestyrelsen anbefaler at voksne spiser 350 gram fisk om ugen, heraf gerne ca. 200 gram fed fisk. Spis forskellige fisk som fx rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn og de fede som makrel, sild og opdrættet laks.

Dåsetun

Dåsetun har typisk et lavt indhold af kviksølv, da de som regel er fremstillet af små tunfisk. Der er dog undtagelser, hvor dåsetunen kommer fra større rovfisk som fx hvid tun eller albacoretun, som derfor kan have et større indhold af kviksølv. Ved selv et relativt lille indtag af store rovfisk som tun kan man få kviksølv i skadelige mængder, hvilket kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner.  Gravide anbefales højest at spise 1 almindelig dåsetun om ugen og ikke spise dåser af hvid tun eller albacoretun.

Østersølaks

Laks fra Østersøen har et særligt højt indhold af dioxin. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende ikke spiser mere end én portion østersølaks – ca. 125 gram – én gang om måneden. Dioxin påvirker fosterets udvikling. Opdrættet laks stammer ofte fra Norge og er i så fald ikke forurenet med dioxin.

Store rovfisk

Kviksølv kommer fra forurening af miljøet, og det findes primært i fisk og fiskevarer. Det ophobes gennem fødekæden og findes derfor i de højeste koncentrationer i store, ældre rovfisk. Undersøgelser tyder på, at stoffet kan skade hjernens udvikling, hvis fostre eller børn får for meget af det. Kvinder, der overvejer at blive gravide, er gravide, ammende samt børn mellem 3-14 anbefales ikke at spise udskæringer af store rovfisk som tun, rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart.

Alkohol

Gravide frarådes at drikke alkohol. Alkohol passerer gennem moderkagen og over i barnet. Det ufødte barn er specielt sårbart over for alkoholens påvirkninger. Det anbefales også at undgå alkohol, når man prøver at blive gravid.

Kaffe, te og energidrikke

Gravide anbefales ikke at drikke mere end tre kopper kaffe om dagen og begrænse indtaget af andre koffeinholdige drikkevarer som fx te og læskedrikke. Læskedrikke, som fx almindelig cola, kan indeholde op til 150 mg koffein pr. liter. Energidrikke, der indeholder mere koffein og er mærket med 'Højt koffeinindhold, anbefales ikke at indtages af børn eller gravide eller ammende kvinder.

Lakrids

Gravide anbefales holde igen med lakridserne og maksimalt spise 50 gram om dagen. Lakrids indeholder et stof, som kan give ødemer og forhøjet blodtryk.

Lever og levertran

Gravide anbefales ikke at spise lever og levertran, da det kan indeholde meget A-vitamin. For store mængder A-vitamin kan give misdannelser hos fosteret. Gravide kan spise leverpostej i mindre mængder.

Bakterien Listeria Monocytogenes

Gravide der smittes med madbakterien  Listeria bliver sjældent selv alvorlig syge af bakterien, men fosteret kan blive smittet. De seneste år har der i gennemsnit været én abort eller et dødsfald på grund af Listeria i Danmark.

Du kan undgå listeria ved at følge Fødevarestyrelsens guide, se nedenfor. 

Parasitten Toxoplasma (Toxoplasmose/haresyge)

En infektion med toxoplasmose under graviditeten kan betyde, at barnet får en øjen- eller hjerneskade. Smitte undgår man bedst ved at:

  • Vaske hænder efter berøring af råt kød og grønsager og efter havearbejde.
  • Spise kød, der er gennemstegt eller kogt. Smag ikke på rå fars.
  • Undgå rå, upasteuriseret, mælk.
  • Få en anden til at tømme kattebakken, hvis man har kat. Gravide, der har kat og følger dette råd, har ikke større risiko for at blive smittet med toxoplasmose end gravide, der ikke har kat.
  • Undgå at flå og håndtere harer og andre dyr.

Læs mere på andre sider

Sådan undgår du listeria, hvis du er gravid

 

 

MENU