Gå til hovedindholdet

Planlægningsredskaber

Når du laver sund og velsmagende mad til børn, er det vigtigt med en god planlægning. God planlægning sikrer, at du har styr på måltidernes økonomi, kvalitet, smag, farver, indkøb, hygiejne m.m. Her kan du finde en række gode redskaber til din egen planlægning.

Skab variation med Y-tallerkenen og frokosthånden

Y-tallerkenen og frokosthånden er modeller, der viser, hvordan du kan fordele forskellige typer madvarer, så det samlede måltid bliver sundt og næringsrigt, uanset om det er kold eller varm mad.

Ved at bruge Y-tallerkenen og frokosthånden, når du planlægger, så har du styr på, at de forskellige madvaregrupper kommer ind i måltiderne.

Frokosthånden

En sund og varieret kold frokost består af:

  • Grønt.
  • Brød, gerne fuldkorn uden hele kerner.
  • Kød eller æg.
  • Fisk.
  • Frugt.
  • Fedtstof.

Modellen 'Den kolde frokosthånd' finder du nedenfor. Frokosthånden giver inspiration og tips til, hvordan en sund og varieret kold frokosttallerken kan sammensættes i dagplejen.

Y- tallerken

En sund og varieret varm frokost kan bestå af:

  • Kartofler, ris eller pasta.
  • Grønsager, friske, dampede eller ovnbagte.
  • Fisk, kød eller æg.
  • Fedtstoffer.
  • Eventuelt frugt til at afslutte måltidet.

Suppler gerne med inspirations- og variationslisten som du finder nedenfor. Du kan nemt holde styr på, hvilke madvarer du har serveret i løbet af en til to uger ved at krydse af på listerne. Sørg således blot for, at der i løbet af de seneste to uger er brugt så mange forskellige madvarer som muligt, og tag i størst mulig omfang hensyn til årstidens råvarer. Tilføj selv de typer, som ikke er listet op.

Årstidskalender for grønsager, frugter og fisk

Til alle måltider serverer du grønsager og/eller frugter. Det giver smag og farve til maden foruden de mange vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre, som grønsager og frugter er rige på.

Det er billigst og smagsmæssigt bedst at bruge årstidens varer. Nogle grønsager og frugter er i sæson året rundt, mens andre har en kortere sæson. Se sæson kalendrene for frugt og grønt nedenfor.

MENU