Gå til hovedindholdet

Sådan undgår du bakterier i julemaden

Når julen har holdt sit indtog, er der fuld gang i julefrokosterne. Der skal fyres op under de lune retter og ryddes godt op i køleskabet. For december måned står i madens tegn.

Vi spiser meget og godt, for varmens, hyggens og traditionens skyld. Men julemaden indebærer også en risiko for at blive syg af bakterier. En af julebordets specialiteter – de lune retter – er et godt voksested for bakterier, hvis maden står for længe på spisebordet.

Ved at følge Fødevarestyrelsens råd om fødevarehygiejne kan du komme gennem julens frokoster og middage uden at få julehyggen spoleret af sygdomsfremkaldende bakterier i maden.

Varm maden igennem

Ingen julefrokost uden lune retter – men retterne bør serveres rygende varme. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes eventuelle skadelige bakterier. Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal de ikke blot lunes lidt, men igen serveres rygende varme.

Sæt rester hurtigt på køl

Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe på spisebordet, da maden hurtigt opnår en temperatur, hvor bakterier trives bedst. Hvis du vil gemme rester, bør retterne serveres i rækkefølge og sættes i køleskab, så snart maden er serveret for sidste gang.

Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Hvis du fx bager leverpostej, koger skinke eller laver risengrød til risalamanden, skal du sørge for at nedkøle retterne hurtigt. Sæt derfor maden i køleskabet, lige efter den er dampet af. Store portioner mad kan fordeles i mindre portioner, inden de nedkøles. Det kan være en god idé at nedkøle maden i iskoldt vandbad, inden den sættes på køl.

Hold øje med temperaturen i køleskabet

Letfordærvelige fødevarer som kød, pålæg, middags- og frokostretter bør altid opbevares i køleskabet ved højst 5 grader, da de fleste bakterier ikke kan vokse, når temperaturen er 5 grader eller derunder.

Når du køber stort ind, skal du passe på, at varerne ikke ligger for tæt i køleskabet. I et overfyldt køleskab er der for lidt luftcirkulation, hvilket kan medføre, at temperaturen stiger. Hold derfor øje med temperaturen i køleskabet, og hvis den overskrider 5 grader, skal der skrues op for kulden på termostaten.

Ryd op i køleskabet

Hvis det kniber med pladsen i køleskabet til al maden, er det en god idé at starte juleforberedelserne med at gøre rent og rydde op i køleskabet. Der er ting, der ikke nødvendigvis skal opbevares på køl, eller som kan opbevares køligt et andet sted end i køleskabet, fx konservesdåser, øl, sodavand, frugt og grønsager.

Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når julefrokosten eller julemiddagen tilberedes, skal råvarerne holdes adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk eller æg over på mad, som spises uden at blive varmet yderligere op, fx skal den rå frikadellefars holdes adskilt fra de stegte frikadeller.

Husk at vaske hænder

Det er bedst at tilberede én ret ad gangen og at vaske hænder og skærebræt, knive og andre redskaber mellem håndtering af de forskellige råvarer og retter. På den måde kan du undgå at sprede bakterier via hænder og redskaber.

MENU