Gå til hovedindholdet

Sæt bevægelse på dagsorden – også om vinteren

Vinterferien står for døren. Benyt ferien til at være aktiv sammen med dine børn. Drop biografturen, hvor børnene nemt fristes til at købe alt for meget slik, popcorn og sodavand.

Her er et par ideer til, hvordan I kan få sat bevægelse på dagsordenen i jeres familie.

Aktiviteter med de små børn

Når mindre børn gennem bevægelsesaktiviteter tilegner sig erfaringer, stimuleres børnenes selvtillid, de får mere mod på at forsøge sig igen samtidig med at deres motorik langsomt udvikles. Børns mod på at udforske verden er vigtigt for deres trivsel – deres evne til at indgå i sociale relationer såvel i daginstitutionen som senere i skolen. 

Hav tålmodighed

I en travl hverdag kan det være svært at have tålmodighed til at lade dit barn prøve selv, men forsøg alligevel. Lad fx barnet kravle op og ned af møblerne eller bestige trappen selv i stedet for at bære det op. Herved beskytter du også dig selv for at udvikle skavanker.

En time på gulvet giver også mening

Er der en time til overs søndag eftermiddag, er det en god idé, fx på et blødt underlag at lade dit barn øve sig i at slå kolbøtter eller trille rundt på gulvet. Det er med til at stimulere barnets evne til at orientere sig i rummet. Det kan også være en god idé at lave aktiviteter, der træner reaktionsevne og balance. 

Aktiviteter med de større børn

3-6 årige børn kan stadig godt lide at lege med mor eller far. Du kan skabe bevægelse ved fx at sætte noget god musik på og bevæge jer til det. Leg fx ”Stop på kommando” til musikken.  

Katten efter musen

I kan også lege katten efter musen. Stå to og to, i en rundkreds. Ét par træder ud af rundkredsen, og den ene vælges til mus, den anden til kat. Katten er nu efter musen. Musen kan redde sig, ved at stille sig ved siden af et af de andre par. Den, der står længst væk er musen. Rører katten musen bytter man roller.  

Men større børn synes ofte, at det er sjovt at være med til huslige sysler som støvsugning, oprydning eller rengøring. Tag dit barn med – det tager selvfølgelig lidt ekstra tid – men det lærer rigtig meget af det.

Hver årstid sine muligheder

De forskellige årstider giver forskellige muligheder. Tager man det rigtige tøj på kan det stadig være skønt at komme ud i det kølige og blæsende vintervejr. Tag en tur i skoven eller på stranden – der kan være masser af oplevelser selvom det er koldt.


MENU