Danskerne vil have mere fisk i kantinen

Selv om mange kantiner tilbyder en varm fiskeret på arbejdspladsen, er der stadig plads til forbedring. En analyse viser, at vi faktisk gerne vil spise mere fisk. 37 pct. mener, at der bliver serveret for lidt fisk i deres kantine. Nye indsatser er i gang og skal være med til at hjælpe os godt på vej.

De fleste danskere ved godt, at fisk er sundt og indeholder mange gode vitaminer, mineraler og fiskeolier. Men det kniber med at leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger, som går på, at vi skal spise 350 g fisk om ugen. Her kan kantinen hjælpe, for hele 37 pct. mener, at der bliver serveret for lidt fisk i deres kantine.

Det er Partnerskabet for fisk og skaldyr hos Landbrug & Fødevarer, der står bag analysen. Den viser, at selv om mange kantiner tilbyder en varm fiskeret på arbejdspladsen, er der klart plads til forbedring. 

Forskel på Nordjylland og hovedstaden

Analysen viser, at i Nordjylland serverer 54 pct. af kantinerne slet ikke eller i mindre grad en varm fiskeret. Samme tendens ses, når det gælder fiskepålæg. Her serverer 44 pct. af de nordjyske kantiner slet ikke eller i mindre grad fiskepålæg såsom sild, fiskefrikadelle eller makrel i tomat. Hovedstadens kantiner går derimod foran. Her serveres varm fisk og fiskepålæg i 72 pct. af kantinerne, hvilket er mere end i resten af landet.

Kantinen må gerne inspirere

Hele 45 pct. af forbrugerne mener ifølge analysen, at kantinen har en rolle i forhold til at inspirere og minde dem om at spise fisk. Kantinerne kan derfor med god mening fortsat arbejde på at få mere fisk på menuen – og gøre serveringen inspirerende og indbydende og italesætte sæsonens lækre fisk.

39 pct. mener også, at hvis kantinen tilbød dem at tage smagfulde retter med fisk med hjem til aftensmad, ville de gøre brug af det, imens 35 pct. ville benytte sig af opskrifter fra kantinen. Kantinen kan dermed have en aktiv rolle og være inspirationskilde for danskerne, når det kommer til at få fisk på middagsbordet derhjemme.

Måltidsmærket kan vise vej

Fødevarestyrelsen sætter fokus på fisk i kantiner via Måltidsmærket. Med Måltidsmærket og principperne bag løftes hele udbuddet af mad i en sundere retning – og ikke kun den enkelte ret. Serverer en kantine f.eks. frokostretter, skal der være fisk på menuen mindst én gang ugentligt. 

”Fødevarestyrelsen anbefaler at kantiner med frokostordninger har fisk på menuen mindst én gang ugentligt. Serverer kantinen rugbrød og pålægsbuffet, anbefales det at fisk tilbydes dagligt,” forklarer projektleder Helle Søballe Nybo, Bæredygtig mad og Sundhed, Fødevarestyrelsen. 

Læs mere


Måltidsmærket på arbejdspladser
Opskrifter med sæsonens fisk i kantinen 

Se filmen Genvejen til mere fisk på menuen findes i danske kantiner

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.