Gå til hovedindholdet

Brug for mere protein - når du er 65+

to byggearbejdere
Folk over 65 år har behov for ekstra protein for at bevare deres muskelkraft og kunne klare sig selv længst muligt. Det er dog kun halvdelen af de 65-75 årige, der får den mængde protein, de har brug for.

Desværre har mange for langt mellem fisk, fjerkræ og anden mad med meget protein. Kun halvdelen af de 65-75 årige får den mængde protein, de har brug for.

Det viser en rapport fra DTU Fødevareinstituttet, der udkom i 2018. 

Træning og protein styrker musklerne 

I takt med at årene går, skal musklerne vedligeholdes, så det gælder om at få træning på skemaet og protein på tallerkenen. Ellers kan musklerne svinde ind, og så bliver det sværere at klare sig selv.

Stærke muskler har stor betydning for, at du kan blive ved med at være i stand til at udføre dine daglige gøremål. Protein er nødvendigt, for at kroppen holder sig stærk. De fleste vil gerne kunne klare sig selv længst muligt og have kræfter til både gåture, børnebørn og hovedrengøring. Det kan man kun, hvis man holder sig sund og stærk og får godt med byggesten til kroppen i form af protein.

Hvad så når appetitten bliver mindre?

Mange oplever, at deres appetit bliver lidt mindre med alderen. Som tommelfingerregel skal mængden af de fødevarer, der indeholder meget protein, fylde lige så meget som tidligere. Også selvom appetitten er dalet en smugle. Det er derfor en god ide at skære ned på fx brød, pasta og ris uden fuldkorn samt søde sager.

Fødevarestyrelsen sætter ekstra fokus på, at mange over 65 år mangler protein bl.a. med en lille film, som viser hvor mange gram proteiner forskellige måltider giver.

Hvordan får du nok protein?
 

Læs mere på altomkost.dk/65

Råd om mad når du er over 65

Supplement til De officielle Kostråd

Læs mere på andre sider

Rapport: Overvægt blandt 55-75-årige danskere – potentialer for at fremme sund kost og sundhedsadfærd. DTU Fødevareinstituttet

Rapport: Modelberegning bag kostråd til ældre over 65 år. DTU Fødevareinstituttet.

Kontakt 

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk 


MENU