Gå til hovedindholdet

Kosttilskud til børn og unge

Hvis dit barn spiser en sund og varieret kost og eventuelt følger de officielle kostråd, får barnet masser af vitaminer og mineraler. Generelt har børn og unge derfor ikke behov for at tage tilskud af vitaminer og mineraler.  

Det kan være farligt at give børn såvel som unge og voksne for høje doser eller meget høje enkeltdoser af vitaminer eller mineraler. 

Forskellige fødevarer indeholder forskellige vitaminer og mineraler, så spiser man varieret får kroppen lettest de vitaminer og mineraler, den har brug for. 

Overdosis af vitaminer og mineraler 

Hvis du har små børn i huset, er det vigtigt, at du altid opbevarer dine vitaminpiller og andre kosttilskud uden for børnenes rækkevidde. Kosttilskuddene kan fx gemmes væk i et aflåst skab eller placeres højt, så børnene ikke kan få fat i dem.

Mange af de vitaminpiller, som markedsføres til børn, er tilsat frugtsmag. En enkelt vitaminpille om dagen er ikke farlig, men indtag af mange piller på én gang kan føre til forgiftning. Det er særligt jernindholdet i vitaminpillerne, der i større doser kan være giftigt. 

Hvis du har mistanke om, at dit barn er blevet forgiftet, kan du døgnet rundt ringe til Giftlinjen på 82 12 12 12. Her kan du få professionel vejledning af læger og sygeplejersker. 

Vitaminpiller

Når du skal beslutte, hvilken vitaminpille du skal vælge til dit barn, er det en god idé at se på indholdet af vitaminer og mineraler på bagsiden af produktet.

Børnevitamin- og mineralpiller indeholder typisk mindre vitamin og mineral end de voksnes.  Visse produkter indeholder dog en anbefaling om meget høje doser af vitaminer og/eller mineraler til børn. Vælg så vidt muligt tilskud med mindre end 365 µg for A-vitamin (retinol), 2 mg zink og 6 mg jern pr. dag i tilskud til 3-10 årige børn. 

Se resten af Fødevarestyrelsens vejledende værdier for, hvor meget vitamin eller mineral kosttilskud maksimalt bør indeholde i kosttilskudsvejledningens bilag B og C. For unge fra 11 år og opefter skal man se i bilag A. Link til kosttilskudsvejledningens ses nedenfor.

Hvis du overvejer at give dit barn vitamin- og mineraltilskud med et højere indhold af vitaminer og mineraler, er det en god idé at snakke med egen læge først. Husk i øvrigt på, at dit barn får dækket størstedelen af sit daglige behov for vitaminer og mineraler ved at spise sund og varieret mad.  

Andre kosttilskud

Hvis du overvejer at give dit barn andre kosttilskud end vitaminpiller, kan det tilsvarende være en god idé at tale med din læge først.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid taler med din læge, hvis du overvejer at give dit barn kosttilskud, fordi det har symptomer på sygdom. Det kan fx være ondt i ører eller mave (kolik), som kan skyldes sygdomme, der kræver behandling med lægeordineret medicin eller anden behandling af lægen. 

Symptomer som allergi kan også i nogle tilfælde skyldes indholdsstoffer i et kosttilskud. Fødevarestyrelsen råder derfor også til, at du kontakter lægen, hvis dit barn har symptomer som allergi eller andet, som du mener, kan skyldes bivirkninger fra et kosttilskud. 

Hvis dit barn får kosttilskud samtidig med medicin, skal du være klar over, at der i nogle tilfælde kan være risiko for, at medicinen og kosttilskuddet påvirker hinanden, så virkningen af medicinen ændres. 

Alle kosttilskud skal registreres af Fødevarestyrelsen

Du har den størst mulige sikkerhed for at købe lovlige og sikre produkter, hvis du køber produkter, der er registreret i Fødevarestyrelsens database over anmeldte kosttilskud (se link nedenfor).

Kosttilskud fra udlandet

Hvis du køber kosttilskud i udlandet eller på udenlandske hjemmesider, er det en god idé at undersøge, om der er tale om produkter, der er identiske eller sammenlignelige med produkter, der findes på det danske marked. Hvis du køber produkter, der ikke findes på det danske marked, eller som ikke er sammenlignelige med produkter på det danske marked, skal du selv skaffe dig viden om sikkerheden.

Gode råd til de unge – og deres forældre  

  • Fødevarestyrelsen anbefaler dig at spise sundt og varieret efter de officielle kostråd. 
  • En sund og varieret kost bidrager ikke blot med vitaminer og mineraler men også med andre stoffer, som er vigtige for kroppens funktion og udvikling.  
  • Generelt har du ikke behov for at tage tilskud af vitaminer og mineraler. 

 

Læs mere

Kosttilskudsvejledningen

Kosttilskudsdatabase

MENU