Gå til hovedindholdet

Dagplejere

I Danmark er der ca. 16.500 dagplejere, som hver dag har ansvaret for at tilberede måltider til små børn i alderen fra ca. 7 måneder til 3 år. Dagplejerne har dermed en god mulighed for at påvirke børnenes mad i en sundere retning.

Behovet for energi i form af mad og drikkevarer er stort hos de små børn. Energien bruges til blandt andet til at vokse, udvikle, spise, lege, sove og lære. Børn er mere veloplagte, hvis de får sund mad fordelt over hele dagen. Maden skal smage godt, og der skal være nok til, at de kan blive mætte.

Små men mange måltider

Små børn skal spise mange gange i løbet af en dag for at få dækket deres behov for energi, vitaminer og mineraler. De skal hele tiden være tanket op med godt brændstof til deres aktiviteter.

Børn har ikke samme appetit som voksne til at spise store portioner til hovedmåltiderne. Der er kun plads til små portioner ad gangen. Derfor bør der ikke gå mere end 2-2 ½ time mellem hvert måltid.

Typiske måltider for et mindre barn

  • Morgenmad hjemme eller i dagplejen.
  • Mindre mellemmåltid i dagplejen.
  • Frokost i dagplejen.
  • Større mellemmåltid i dagplejen.
  • Mindre mellemmåltid i dagplejen eller hjemme.
  • Aftensmad hjemme.
  • Mindre mellemmåltid hjemme.

Det betyder, at mellem ½ og ¾ af barnets energibehov skal dækkes i dagplejen, afhængigt af hvor lang tid barnet opholder sig der.

Fødevarestyrelsen har udarbejdet anbefalinger til, hvordan dagplejen kan sikre den ernærings- og smagsmæssige kvalitet i frokost- og mellemmåltider. nedenfor kan du finde en række konkrete ideer, inspiration og forslag til sunde måltider til børnene.

Pjecer og rapporter

Mad i dagplejen, Fødevarestyrelsen

Se bogen " Mad til små - fra mælk til familiens mad"

Bestil bogen  "Mad til små - fra mælk til familiens mad" hos Komiteen for Sundhedsoplysning. 

Sunde børn er glade børn – Dagplejen, Fødevarestyrelsen

MENU