Gå til hovedindholdet

Morgenmad

Om morgenen er det lang tid siden, man sidst har spist, og blodsukkeret er lavt. Det betyder, man har mindre energi, og spiser man ikke, får man svært ved at koncentrere sig.

Især børn kan have svært ved at indhente de næringsstoffer, de har brug for resten af dagen, hvis morgenmaden springes over. Desuden bliver man lettere fristet til at spise fedt- og sukkerholdige snacks i løbet af formiddagen, hvis man ikke har spist morgenmad.

Brød er godt

Mange kan godt lide at spise en eller anden form for brød med smør, ost eller syltetøj om morgenen. Langt det meste brød er ernæringsmæssigt godt, men hvis du smører et tykt lag smør eller margarine på, bliver det hurtigt for fedt. En overset fedtsluger er det varme brød, som smørret hurtigt smelter ned i. Kommer du en fed ost eller pålæg på, kræver det en tyk skive brød, og at du undlader smørret. Sørg for at spise groft brød, det vil sige fuldkornsbrød, eventuelt med lidt kerner, da det er sundere og mætter mere end de lyse brødtyper.

Frugt giver kulør

Frugt er godt at spise om morgenen. Det giver kulør til maden, samtidig med at det er læskende, sprødt og sødt.

Råd til et sundt måltid med brød

  • Spis nøglehulsmærkede og fuldkornsmærkede produkter.
  • Skrab eller undgå fedtstoffet på brødet.
  • Vælg brød, der gør dig mæt i lang tid. Det vil sige et fuldkornsbrød, der har et højt indhold af kulhydrater og kostfibre. Det kan du sikre dig ved at løfte på brødet. Er der tyngde i, får man flere kulhydrater og kostfibre pr. skive brød.
  • Solsikkekerner og sesamfrø kan få et brød til at se groft ud, men frøene giver ikke et højere fiberindhold, men derimod et federe brød.
  • Spis ikke for meget brød med et højt indhold af solsikkekerner og hørfrø, da disse har et højt indhold af tungmetallet cadmium. Cadmium opkoncentreres i kroppen og kan på længere sigt skade nyrerne.
  • Det er en god idé at spise rugbrød om morgenen. Rugbrød er en af de vigtigste kilder til fibre, og det mætter godt.
  • Vælg ost og pålæg med mindre fedt. For ost betyder det 30+ eller mindre fedt og for pålæg, at det indeholder under 10 gram fedt pr. 100 gram.
  • Spis altid en eller anden form for frugt eller grønt, enten på dit brød eller sammen med din brødmad. Det kan fx være en bananmad eller peberfrugt eller tomat til ostemaden.
MENU