Gå til hovedindholdet

Påske

I påsken bugner butikkernes hylder af påskeharer, påskelam, små gule påskekyllinger og chokoladeæg i alle afskygninger. Men hvordan hænger butikkernes udbud af alskens påske-tingel-tangel sammen med påsken, som en af kristendommens mest hellige højtider?

Jesus korsfæstelse og genopstandelse har umiddelbart ikke meget at gøre med kulørtindpakket chokolade, gule fjer og kulørte æg. Men som med så mange af de kristne traditioner, så er påsken en sammenblanding af det kristne budskab og tidligere hedenske traditioner.

Påskefrokost og påskelam

Påsken er påskefrokosternes tid. Familie og venner samles til overdådige måltider, der stort set kun overgås af vores endnu mere traditionsbundne julefrokoster.

Lam er for mange lige så tæt forbundet med påsken, som grisen er det med jul, og lige netop lammet ses faktisk som et kristent symbol. Jesus bliver ofte sammenlignet med lammet som symbol på offerlammet og den uskyldige, der tager menneskenes synder på sig. Samtidig er lammet et symbol på forårets komme.

Forårskyllinger der blev til påskekyllinger

Ligesom lammet er kyllingerne også symbol på forår. Inden der fandtes kyllingefarme og opvarmede rugekasser, faldt æggeproduktionen markant om vinteren. Nogle gange gik den endda helt i stå. Når foråret og påsken bankede på døren, begyndte hønsene igen at lægge æg og ruge kyllinger ud. Kyllingerne er altså tættere forbundet til årstiden end til selve det kristne budskab i påsken.

Fra frugtbarhedssymbol til kulørte chokoladeæg

Men kyllingens fremtrædende plads i påsketraditionerne hænger også tæt sammen med påskens mange æg. Vi pynter med kunstige æg, vi maler rigtige æg med tusser og farvelade og vi spiser ikke mindst æggene– både de rigtige og dem af chokolade. Men hvad har æggene med Jesus at gøre?

Æg symboliserer liv og frugtbarhed, og inden kristendommen gjorde sit indtog, dyrkede man æggenes symbolske betydning. Den hedenske dyrkning af æggene blev ført med ind i kirken, da kristendommen gjorde sit indtog. Til påske velsignede præsten madvarer, der blev båret frem for ham.

For at æggene skulle matche festligholdelsen af påsken, begyndte man at male dem i kulørte farver. Siden blev de kulørte æg noget, man forærede hinanden i påskedagene, og i starten af 1900-tallet hoppede påskeharen ind i Danmark fra Tyskland og begyndte sin tradition med at gemme påskeæggene. Først efter 2. verdenskrig slog chokolade- og sukkeræggene, som vi kender fra nutidens påsketradition, for alvor igennem.

MENU