Gå til hovedindholdet

Marcipan

Julen er højsæson for marcipan. Butikkerne bugner af mange typer og mærker med forskellige varebetegnelser lige fra konfektmasse til ren rå marcipan.

Det kan være svært at afgøre, hvilket produkt du skal vælge, ikke mindst fordi prisforskellen på de enkelte produkter er store. Men hvad skal der egentlig til, før en producent må kalde sit produkt marcipan?

Kært barn har mange navne

Nogen egentlig standard for, hvornår en producent må kalde sit produkt marcipan, findes ikke. Men en vare må dog ikke betegnes som marcipan, medmindre massen indeholder mandler. Det skal også stå på produktet, hvor stor andelen af mandler er.

Ren rå marcipan

Ren rå marcipan indeholder typisk to tredjedele mandler og en tredjedel sukker. Ren rå marcipan må ikke indeholde abrikoskerner, men må godt indeholde lidt vand, idet mandlerne optager vand, når de smuttes.

Konfektmasse

Konfektmasse behøver ikke at indeholde mandler. Konfektmasse må bestå af fx abrikoskerner, sukker og vand.

Hold øje med indholdet

Hvis du vil vide, hvad de forskellige produkter indeholder, skal du se på varedeklarationen. Ingredienserne skal her være nævnt i rækkefølge efter den mængde, der er mest af. Det vil sige, at den ingrediens som er først på listen, er den, der er mest af, mens den ingrediens, der er mindst af, er nævnt til sidst. Står der fx 'abrikoskerner, sukker, vand og mandler' kan du regne med, at indholdet af mandler ikke er stort.

MENU