Gå til hovedindholdet

Halloween

Den 31. oktober er det allehelgensaftens eller halloween, som det hedder på engelsk. Det er en god anledning til at lave græskarsuppe. Selvom traditionen for at klæde sig ud og lave græskarlygter er amerikansk, stammer mærkedagen fra Europa.

Uhygge og gys

Ordet halloween er en sammentrækning af ordene all-hallows-evening. I USA er halloween nærmest et karneval, som vores fastelavn, blot tilsat gys og uhygge. Børnene klæder sig ud i uhyggelige kostumer som hekse, vampyrer, spøgelser eller monstre, og der spises mad, som helst skal ligne og kaldes ting som 'menneskeøjne', 'babyfingre' eller 'smeltede hjerner'.

Hyldest til guderne

Allehelgensaften har rødder mere end to tusinde år tilbage, hvor kelterne hyldede guderne ved at fejre overgangen til vinter den 1. november.

Kelterne mente, at aftenen og natten før den første vinterdag – altså den 31. oktober – var et særligt magisk tidspunkt, hvor afdøde kunne vende tilbage til de levende eller onde ånder og hekse komme på besøg. Da kristendommen kom til Europa blev kelternes ritual ændret til at være den dag, hvor man fejrede alle de katolske helgener – deraf navnet.

Græskarmanden

Den halloween tradition, som de fleste danskerne nok kender bedre end nogen anden, er græskarlygten eller græskarmanden, hvor et græskar udhules, skæres ud som et ansigt og bruges som dørdekoration med en lygte eller et stearinlys i. Traditionen kommer fra irsk folklore, og sangsagnet fortæller, at lygten i sin tid blev lavet af en roe.

Særlige halloween måltider

Allehelgensaften har også haft sine egne særlige måltider. Fyldet fra de udhulede græskar bliver i Amerika ofte brugt til at lave græskartærte af. Det kan også bruges til suppe, ligesom kernerne kan ristes. I gammel tid spiste man i Sydeuropa kun kold mad for at svale de afdøde i skærsilden. Også hirsegrød var i gammel tid en traditionel spise allehelgensaften med en fortælling om, at man ville frelse lige så mange sjæle, som man spiste korn.

MENU