Gå til hovedindholdet

Påskefest

Påskeharen Hopsasa har været ude med æg til alle sine venner. Han har hoppet så længe og så meget, at han har tabt alle æggene ud af sin kurv. Nu er alle æggene blevet væk, og Hopsasa er alt for træt til at finde dem igen. Kom og hjælp Hopsasa med at finde æggene igen.

Til påske skal der festes med æg, kyllinger, harer og glade forårsfarver. Har dit barn fødselsdag ved påsketid, kan I invitere til påskefødselsdagsfest. Servér en herlig menu, og lad børnene muntre sig med at hjælpe påskeharen Hopsasa og andre sjove lege med æg.

Invitation

Her finder du en invitation til en farverig påskefest.

Du kan hente den som pdf, som du printer og udfylder i hånden.
Eller du kan hente den i Word-format og udfylde den på din computer.

Invitation som pdf
Invitation i Word

Pynt og borddækning

Fold kyllinger til bordet

Dæk bordet med en grøn dug, tallerkener, æggebægre som glas og gule servietter. Fold servietterne, så de ligner kyllinger.

Sådan gør du

  • Du skal bruge en gul serviet (de store er bedst), en tusch til at tegne kyllingens ansigt og evt. tape til at sætte kyllingen sammen til sidst.
  • Fold servietten helt ud og derefter til en trekant.
  • Fold serviettens spidser op mod toppen.
  • Vend servietten om og fold den på midten.
  • Vend servietten igen og fold ca. 1 cm op forneden.
  • Vend servietten om på modsatte side og fæstn snipperne ind i foldningen – brug lidt tape, hvis snipperne ikke vil blive på plads.
  • Fold forsigtigt kyllingens ”vinger” ned.
  • Tegn til sidst ansigt på kyllingen.

Kyllinger af æggebakker

Du kan pynte med karse til ”kyllingefoderet”, æggebrød, fuglereder med "æg” og evt. udsprungne grene med fjer eller påskelinjer. Derudover kan du selv lave kyllinger af æggebakker.

Kyllinger af æggebakker

Det skal du bruge

  • æggebakker
  • gult eller orange papir
  • øjne (kan købes i de fleste hobbyforretninger)
  • saks
  • lim
  • tape.

Sådan gør du

  • Klip æggebakkerne ud.
  • Print skabelonen til kam, næb, hale og fod ud på gult eller orange papir og klip det ud.
  • Krøl halefjerene forsigtigt over en saks.
  • Lim eller tape æggebakkeskålene sammen to og to.
  • Lim fod, næb, øjne, kam og hale på.

Bordkort

Bordkort er æg i papir, som børnene selv kan farvelægge. Print skabelonen på hvidt papir.

I kan lime to æg sammen med et stykke pap i mellem - så kan de også bruges som påskepynt i et vindue eller på en dør. 

Bordkort

Huskeliste

  • grøn dug
  • karse
  • evt. grene, fjer og/eller påskelinjer
  • æggebægre.

Mad og drikke

Uden mad og drikke duer påskefesten ikke. Her finder du nogle lækre opskrifter på mad der kan serveres til en påskefest.

Alle opskrifter er til 10 børn

L"æg"re lamseben
- Frikadeller af lammekød

Du skal bruge

  • 500 g hakket lammekød (eller andet hakket kød, fx okse, kalkun eller skinke)
  • 1 dl rasp
  • 1 dl mælk
  • 1 æg
  • 1 revet løg
  • 1 tsk. salt
  • evt. hakket persille eller mynte
  • olie til stegning

Sådan gør du

  • Rør ingredienserne sammen til en fars.
  • Form farsen til aflange frikadeller.
  • Steg dem i olie på en pande ved lidt over middel varme Vend dem, så de får farve hele vejen rundt.
  • Lamsebenene kan også lægges i en bradepande og steges i ovnen ved 200 ºC i ca. 30 minutter.

Tip

Kan laves dagen før og lunes inden servering.

Kyllingefoder
- Couscous med majs og ærter

Du skal bruge

  • 4 dl vand
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. olie
  • 5 dl fuldkornscouscous
  • 1 stor dåse majs
  • 1 lille pose frosne ekstra fine ærter (ca. 250 g).

Sådan gør du

  • Bring vand, salt og olie i kog i en gryde.
  • Sluk og tag gryden af varmen.
  • Kom couscoussen i gryden, rør rundt, læg låg på og lad den stå i ca. 5 minutter.
  • Rør rundt i couscoussen med en gaffel, så den ”løsner sig”.
  • Optø ærterne, åbn dåsen med majs og kom dem i couscoussen.
  • Pynt evt. med ristede pinjekerner og friskklippet karse.

Tip

Kan serveres både kold og varm og evt. laves dagen før.

Æggebrød
- Safranbrød med æg i midten

Du skal bruge

Ægget i midten

  • 1 æg
  • løgskaller, gerne fra rødløg.

Dej

  • 75 g smør
  • 1 ½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk. sukker
  • ¼ tsk. safrantråde (ca. 0,25 g)
  • 1 æg
  • ½ tsk. groft salt
  • 400 g hvedemel (ca. 6 ½ dl).

Pensling

  • 1 sammenpisket æg.

Pynt 

  • rosiner.

Sådan gør du

  • Gør først ægget i midten klar.
  • Kog vand og løgskaller til vandet har taget farve.
  • Kom ægget i vandet, kog i 6-7 minutter og lad det køle af.

Brødet

  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken.
  • Hæld blandingen over i en skål og rør gæren i.
  • Stød safran og sukker i en morter, til safrantrådene er helt knust.
  • Rør ”safransukkeret” i mælkeblandingen sammen med de øvrige ingredienser (gem lidt af melet).
  • Rør dejen sammen med en ske, dæk skålen til og stil den til hævning et lunt sted i ca. ½ time.
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet.
  • Del dejen i 12 stykker, tril dem til fingertykke pølser og form dem til S’er.
  • Tag en af pølserne fra og gem den til ægget. Sæt resten af pølserne sammen på en plade med bagepapir, så de danner en sol eller et andet mønster.
  • Pres det afkølede æg ned midt i dejen og sno den sidste pølse rundt om ægget.
  • Lad dagen efterhæve i 15 minutter.
  • Pensl brødet med sammenpisket æg og pynt med rosiner.
  • Bag brødet midt i ovnen ved 225 ºC i ca. 15 minutter.

Tip

Safran kan erstattes af ½ tsk. stødt gurkemeje.

Fuglereder med "æg"
- Hjertesalat med cherrytomater

Du skal bruge

  • 2 hoveder hjertesalat
  • 1 bakke cherrytomater i flere farver.

Sådan gør du

  • Skyl salat og tomater.
  • Del hjertesalaten i enkelte blade.
  • Anret hvert blad med tre cherrytomater i hver sin farve.
  • Supplér evt. anretningen med snackgulerødder og mandler.

Godteposer med "æg"
- Vindruer og nødder

Du skal bruge

  • 10 papirposer
  • 1 bakke grønne vindruer
  • 1 bakke blå vindruer
  • 2 små poser mandler
  • 2 små poser pinjekerner.

Sådan gør du

  • Pluk druerne af klasen og skyl dem.
  • Lad druerne tørre på et rent viskestykke.
  • Fordel druer, mandler og pinjekerner.

Haremælk
- Skummet- eller minimælk

Du skal bruge

  • 2½ l skummet- eller minimælk.

Sådan gør du

  • Server mælken i æggebægre og fyld op efter behag.

Aktiviteter og lege

Hjælp påskeharen Hopsasa

Påskeharen Hopsasa har været ude med æg til alle sine venner. Han har hoppet så længe og så meget, at han har tabt alle æggene ud af sin kurv. Nu er alle æggene blevet væk, og Hopsasa er alt for træt til at finde dem igen. Kom og hjælp Hopsasa med at finde æggene.

Forskellige æg, fx tigeræg, museæg, elefantæg, girafæg, kænguruæg, ræveæg og abeæg, er gemt forskellige steder i haven. Når børnene finder et æg, skal de bevæge sig som det dyr, ægget stammer fra, hen til en kurv, fx en vasketøjskurv, hvor de afleverer ægget.

Brug bolde af forskellig størrelse som ”æg” fra de forskellige dyr. Det kan fx være en stribet bold fra en tiger, en hoppebold fra en kænguru, den største bold som det største dyr osv.

Når alle æggene er fundet og lagt i kurven, får alle deltagere en lille godtepose med ”æg” som præmie.

Huskeliste

  • forskellige bolde (”dyreæg”)
  • kurv
  • godteposer med ”æg”.

Trille æg

Alle børnene har ét hårdkogt æg hver. Lav en markering på toppen af en skråning. Tril på skift æggene ned af skråningen - det gælder om at få ægget til at trille så lang som muligt.

I kan også lave en målstreg for enden af bakken og trille alle æggene af sted samtidig. Den, hvis æg kommer først over målstregen, vinder.

Huskeliste

  • kogte æg, fx malede eller nummererede
  • malertape eller andet bånd til at markere start og mål.

Harehop-dans

Sæt god dansemusik på anlægget og hop rundt i stuen som en flok harer.
I kan variere legen ved at stoppe musikken ind i mellem. Når musikken stopper, gælder det om at hoppe højest eller længst.

Huskeliste

  • dansemusik.

Indkøbsliste

Indkøbslisten er beregnet til 10 børn.

Kyllingefoder

  • 5 dl fuldkornscouscous
  • ca. 250 g ekstra fine ærter (frosne)
  • 1 stor dåse majs
  • 2 spsk. olie
  • 1 tsk. salt
  • evt. pinjekerner og karse til pynt.

L”æg”re Lamseben

  • 500 g hakket lammekød (eller andet hakket kød, fx okse, kalkun eller skinke)
  • 1 dl rasp,
  • 1 dl mælk
  • 1 æg
  • 1 løg
  • 1 tsk. salt
  • evt. olie til stegning
  • evt. persille eller mynte.

Fuglereder med ”æg”

  • 2 stk. hjertesalat
  • 1 bakke cherrytomater i flere farver
  • evt. snackgulerødder og mandler som supplement til fuglerederne.

Æggebrød

  • 3 æg
  • 75 g smør
  • 1 ½ dl mælk
  • 400 g hvedemel
  • 25 g gær
  • 1 tsk. sukker
  • ½ tsk. groft salt
  • ca. ¼ g safrantråde
  • rosiner til pynt
  • løg, gerne rødløg.

Godteposer med "æg"

  • 10 papirposer
  • grønne vindruer
  • 1 bakke blå vindruer
  • 1 bakke mandler
  • 2 små poser pinjekerner
  • 2 små poser.

Haremælk

  • ca. 2 ½ l skummet- eller minimælk.
MENU