Gå til hovedindholdet

Spis sundt og skån miljøet

Den mad, du spiser, har indflydelse på hvor meget drivhusgas, der bliver udledt. Op til 31 % af de drivhusgasser, der udledes i EU-landene, stammer fra produktion og forbrug af mad.

Der er stor forskel på, hvor mange drivhusgasser fremstilling af de forskellige madvarer udleder. Udledningen af drivhusgasser er større ved produktion af animalske madvarer end ved produktion af vegetabilske madvarer.

For animalske madvarer er kød og kødprodukter de madvarer, der efterlader det største klimaaftryk efterfulgt af ost, smør, æg og mælk. De laveste klimaaftryk kommer fra de vegetabilske madvarer som fx frilandsgrøntsager, mel, gryn og brød.

Spis mere grønt

Undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet tyder på, at råd om mad og sundhed er i god overensstemmelse med de råd om kostændringer, der kan gives ud fra klimahensyn. Du kan altså både spise sundere og reducere madens klimabelastning ved at spise mindre kød og flere grønsager. Fx ved at:

  • Ændre på forholdet mellem kød og grønsager i den enkelte ret.
  • Ved at spise vegetarretter én til to gange om ugen.

Vælg fortrinsvis lokale madvarer

Generelt er det en god tommelfingerregel at vælge produkter, der transporteres over korte afstande – det vil sige produceres og sælges lokalt. Men nogle gange kan de importerede produkter dog være produceret med mindre klimabelastning sammenholdt med danske produkter og dermed have mindre klimabelastning på trods af længere transport.

Dette kan være tilfældet, hvis dyrknings- og opdrætsformer er mindre intensive i importlandet end her i landet. Fx har en dansk tomat, der er produceret i et opvarmet drivhus et større klimaaftryk end en spansk friluftstomat – trods transporten fra Spanien til Danmark. Det skyldes udledning af drivhusgasser fra opvarmning af drivhuset.

MENU