Gå til hovedindholdet

Tips til grillhygiejne

Sol og sommer – lige vejret til at tænde op i grillen. Det er hyggeligt, men der er god grund til at være forsigtig med hygiejnen, så man ikke bliver syg af bakterier fra grillmaden.

Råt for sig og stegt for sig

Når man griller, skal man holde råt for sig og stegt for sig. Derfor skal der bruges to grilltænger eller to sæt af andre køkkenredskaber ved grillstegning. Èt sæt til det rå kød og ét til det færdigstegte kød. Hvis man kun har én grilltang, kan man holde den over grillkullene i et stykke tid, så man brænder bakterierne af. Husk at gøre det til sidst når kødet er ved at være færdigt.

Det samme gælder de fade eller skærebrætter, kødet ligger på. Også her skal råt kød og grillet kød holdes adskilt. Man bør derfor bruge et andet fad eller skærebræt til det grillede kød, end det der bruges til det rå.

Husk at vaske hænder

Sygdomsfremkaldende bakterier som Campylobacter spredes nemt fra det rå til det stegte kød, hvis man bruger den samme grilltang eller samme skærebræt.

Lægger man råt kød på grillen med fingrene, kan man overføre bakterier til fx salat og brød, hvis man ikke vasker hænderne grundigt, inden man snitter salat eller skærer brød.

Der skal kun få Campylobacter-bakterier til, for at man kan blive syg. Derfor er det vigtigt at holde tingene adskilt.

Noget kød skal gennemsteges

Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal gennemsteges, da bakterierne kan sidde i hele kødet. På hele kødstykker som fx stege eller hele bøfstykker sidder bakterierne normalt kun på overfladen, så hele kødstykker behøver ikke at blive gennemstegt.

Fedtfri marinade eller folie

Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på de glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Man kan undgå, at det drypper fra kødet ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.

Skær det brankede fra

Hvis kødet bliver branket, bør man skære de brankede skorper af, da brankede skorper indeholder stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.

MENU