Gå til hovedindholdet

Friske ærter

Forsommeren er over os, og med den er det igen blevet sæson for sprøde og søde ærter.

Vi skal ikke mange år tilbage, før det var en helt særlig oplevelse, når det var sæson for friske ærter. Så stod den ofte på en halv times hygge i haven eller på køkkenbordet med at bælge et kilo eller to til aftensmaden. Det er et sjældent syn i dag, hvor vi kan få frosne ærter hele året.

Gammel grønsag

Ærter har i mange tusind år været basis føde i forskellige kulturer, og for et par hundrede år siden tørrede man ærterne, før man spiste dem. I dag spiser vi overvejende de umodne ærter friske som slik eller i kolde og varme retter.

Den danske ærtesæson starter i juni og slutter i september, men allerede i april/maj kan vi købe importerede friske ærtebælger. Hvis det er muligt, er det en god idé først at smage på ærterne inden du køber dem – de skal være søde, sprøde og saftige.

Sundt slik

Ærter er et godt og sundt alternativ, når den søde tand melder sig om eftermiddagen eller om aftenen. De indeholder mange gode proteiner, kostfiber og A-vitamin. Som indpakket slik holder de hænderne beskæftiget og giver en sød og sprød fornemmelse i munden.

Et hit hos børnene

De fleste børn kan godt lide ærter og synes samtidigt, at det er sjovt at åbne ærtebælgen og spise ærterne én efter en. En pose ærter i tasken til børnene, når de bliver hentet i institutionen, vil derfor være et sikkert hit.

Ærter mætter godt, fordi de har et højt indhold af proteiner og kostfiber. De er derfor gode til at stilne børnenes sult sidst på eftermiddagen.

Kold ærtesuppe

Sommerærter er en udsøgt råvare, som er et dejligt pift til sommerens retter og salater. Prøv fx denne kolde ærtesuppe:

1 hakket sommerløg
1 spsk. olivenolie
3 dl bælgede ærter
1 liter grønsags- eller hønsebouillon
1 tsk. fløde
salt, peber
fuldkornsbrød

Svits løget let i olivenolien, tilsæt ærter og bouillon. Kog i ca. 5 minutter, og blend suppen, til den har en cremet konsistens. Tilsæt lidt mere vand efter behov og fløden. Smag suppen til med salt og peber og sæt den i køleskabet natten over. Server suppen kold med fuldkornsbrød.

MENU