Gå til hovedindholdet

Bær

Høsten af friske frugter og bær går for alvor i gang i sensommeren. Vi er så heldige, at mange bær gror bedst i det kolde nordiske klima. Det er godt for krop og sjæl at vandre ud i naturen og plukke bær som hyldebær, blåbær, tyttebær og brombær.

Så hvorfor ikke bruge fritiden til at få lidt motion, frisk luft og kurven fuld af bær? Hjemme igen er det tid til at slappe af, rense, skylle, sylte, bage og nyde høsten.

Vær kritisk med kvaliteten

Uanset om du køber friske bær eller selv plukker, så gå efter små bakker, da bær, der ligger i store bakker, nemt bliver mast af deres egen vægt.

For at få den bedste kvalitet skal du gå efter buttede bær med dyb, skinnende farve, uden rådne pletter og mug. Brug kun friske og faste bær og frugter til syltetøj, saft, mos og most. Kassér alle ødelagte, rådne og grønne bær. Skyl lige inden servering, hvis der er jord på. Fjern til sidst stilk og blomst, så bevares smag og konsistens bedst.

Hvis ikke du selv går ud i naturen og plukker, kan det sjældent betale sig at nedfryse bær, du har købt friske. Den industrifrosne frugt er af god kvalitet og for de fleste sorter – alt taget i betragtning – også billigere.

Beskyt kvaliteten

Langt de fleste bær har en meget kort holdbarhed, hvis du selv plukker bærrene eller køber dem friske. Derfor er det en god løsning at lægge dem, du ikke straks spiser, i fryseren. Her kan de holde sig op til ét år, løsfrosset, drysset med sukker eller lagt i sukker/honninglage. Sådan kan du forlænge fornøjelsen til kolde vinterdage, når du tager de frosne bær op for at lave enten saft, marmelade, dessert eller syltetøj.

Husk at koge frosne bær, så de bobler i et minut, for at være sikker på, at eventuel virus er dræbt. Anbefalingen gælder kun for frosne bær, ikke for friske, men det er altid en god ide at skylle friske bær og frugt med vand, inden du spiser dem. På den måde kan du fjerne eventuelle bakterier helt eller delvist.

De officielle anbefalinger er 600 gram frugt og grønt om dagen for personer over 10 år og 400 gram for børn mellem 4 og 10 år. Bær indgår i de hhv. 600 og 400 gram, og indeholder bl.a. C-vitaminer. Det gælder også de frosne.

Tips om brombær

Brombær bliver bedst, hvis du koger dem. Varmebehandling forstærker smagen og blødgør de hårde kerner. Æbler og brombær er en god kombination.

Tips om blåbær

Dyrkede blåbær smager ikke af så meget som de vildtvoksende. Vilde blåbær smager fint rå med sukker og mælk, men er også gode at sylte og som puré til vildt.

Tips om hyldebær

Hvis du selv plukker hyldebær, så vær sikker på, at du plukker frugter fra den ægte hyld (Sambucus nigra). Rib de mørkviolette bær af klaserne ved hjælp af en gaffel.

De rå, modne hyldebær indeholder giftstoffer, som kan give kvalme, opkastning og diarré. Selv få bær skulle kunne forårsage disse forgiftningssymptomer hos børn. Rå hyldebær i fx smoothies har givet anledning til opkastning og diarré. Giftstofferne er varmefølsomme, men det er ikke endeligt klarlagt, om det er lektiner eller andre stoffer i frugten, der forårsager skadevirkningerne.

Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til kun at spise hyldebær, som har været kogt i mellem 15 og 20 minutter.

Tips om tranebær

Tranebær er sjældne i Danmark, men udbredt i resten af Nordens højmoser og på fugtige heder. Det er dog kun det amerikanske tranebær, der har nogen kommerciel betydning.

Bærrene er alt for sure og hårde til, at de kan spises rå, men de ændrer smag, når de koges med sukker eller frugtsaft og bliver velsmagende tilbehør til kalkun, and og vildt.

Tips om tyttebær

Tyttebær minder om tranebær i smagen, men de vokser i klaser og er meget mindre. De bruges frem for alt til syltning, men også til parfaitis og sorbet. Tyttebærsyltetøj serveres hyppigt til vildt.

MENU