Gå til hovedindholdet

Aktiviteter i efterårsferien

Efteråret er en skøn tid at bevæge sig ud i naturen, få frisk luft og motion og nyde de flotte farver, samtidig med at man kan nyde godt af naturens spisekammer.

Efteråret byder på flotte solskinsdage og mørke dage med rusk og regn. Udover æbler og pærer i haverne, er der også gode muligheder for at samle fx svampe og hyldebær fra skov og krat. I kan også samle kastanjer til kastanjedyr eller kogler og bog til juledekorationer.

Svampetur

Det er herligt at lede efter gode spisesvampe, men det helt store spørgsmål på svampeturen er, om de kan spises. Mange af de vilde svampe kan spises, men det er bestemt ikke dem alle.

Indsamling af vilde svampe åbner døren til intense naturoplevelser, men desværre kan manglende kendskab også føre til alvorlige forgiftningstilfælde ved svampespisning. Derfor er det vigtigt at have en god guide eller en god svampebog med på turen.

Tag børnene med i skoven

Skoven er et godt sted til at udfordre balanceevnen i dejlige omgivelser. I kan gå og sparke i alle de nedfaldne blade på turen, lege gemme, hoppe fra træstub til træstub, klatre i træer eller brændestabler og meget mere. Samtidig får I en dejlig naturoplevelse, nu hvor skoven begynder at vise sig fra en af sine bedste sider med utallige flotte nuancer af gule, røde og grønne blade.

Naturlegepladser

Rundt om i landet er der flere skove, som har naturlegepladser, hvor der for børnene er rig mulighed for at få konkrete og sjove sanseoplevelser. 

Gå på opdagelse

Der er mange forskellige træer og planter i skoven – gå på opdagelse og find ud af hvilke træer, der er. Ligger lærdommen fra biologitimerne lidt fjernt, er der hjælp at hente i Skov- og Naturstyrelsens børnebog 'Skovens træer – en opslagsbog'. Her er der billeder af bladene fra de 14 mest almindelige træer i de danske skove.

Tag på tur sammen med andre

Der er også mange muligheder for at tage på arrangerede ture sammen med andre, om det er vandreture, svampeture eller ture, hvor man spejder efter dyr og fugle. Det er spændende, hvis en god naturvejleder eller guide kan fortælle om det område, turen foregår i, eller hvis de ved en masse om fx svampe eller fugle.

Der er mange, der tilbyder ture i naturen, fx Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening, Ældre Sagens lokal komiteer og Dansk Vandrelaug. Det er ikke altid, man behøver at være medlem af foreningerne for at komme med på tur.

MENU