Gå til hovedindholdet

Stegning og temperatur

Når du steger på pande eller griller, kan der dannes kræftfremkaldende stoffer, som kaldes stegemutagener. Jo længere og kraftigere du steger, des flere dannes der.

Ved at følge Fødevarestyrelsens råd om stegning og grilning kan du begrænse mængden af stegemutagener i maden:

  • Undgå at overstege: Steg ved lav temperatur, undgå hård stegning og brankning.
  • Kassér stegefedtet. Brug det ikke som dyppelse eller i sovsen.
  • Kog mere, steg mindre og brug gerne mikrobølgeovn.
  • Brug en grill, hvor kullene står lodret.

Lavtemperaturstegning

Stegning i ovn ved 100 grader eller derunder kaldes lavtemperaturstegning. Hjemme i almindelige køkkener vil indstilling på 100 grader være bedst, da de fleste almindelig ovne ikke holder præcis den temperatur ovnen er indstillet til.

Der er flere fordele ved lavtemperaturstegning. For det første bliver det nemmere at opnå den ønskede centrumtemperatur i kødet. For det andet bliver kødet mere ensartet saftigt, ikke tørt og gennemstegt i det yderste af kødet.

MENU