Gå til hovedindholdet

Tilberedning af grønsager

Nedenfor følger inspiration til tilberedning af forskellige grønsager. Først beskrives hvornår grønsagerne er i sæson, dernæst hvordan du opbevarer dem og til sidst tips til din tilberedning.

Hvidkål

Sæson: Oktober til marts

Opbevaring

Hvidkål kan holde flere uger i køleskabet. Opbevar det i en plastpose beregnet til fødevarer i køleskabets grønsagsskuffe. Hvidkål kan bruges i retter, som fx:

  • Salater sammen med frugt fx appelsin, æble, grapefrugt, rosiner m.m.
  • Stuvet hvidkål.
  • Salater med andre fintsnittede grønsager fx gulerod og peberfrugt og dressing af en tilsmagt mager syrnet mælkeprodukt.
  • Wokretter.
  • Gryderetter med hakket oksekød og andre fint snittet grønsager.
  • Snittet og brunet med karry og æble eller andre grønsager
  • Gratiner.

Generelt gælder for hvidkål, at det snittes fint inden det tilsættes retten.

Spidskål

Sæson: Maj til august

Opbevaring

Spidskål kan holde flere uger i køleskabet. Opbevar det i en plastpose beregnet til fødevarer i køleskabets grønsagsskuffe. Spidskål kan bruges i nogenlunde samme retter som hvidkål, men modsat hvidkål har spidskål en mere mild smag. Fjern de yderste grimme blade, skær kålhovedet i kvarte, skær rodstokken væk og snit kålen fint, inden den tilsættes retten.

Rødkål

Sæson: Oktober til januar

Opbevaring

Rødkål kan holde flere uger i køleskabet. Opbevar det i en plastpose beregnet til fødevarer i køleskabets grønsagsskuffe. Rødkål kan bruges i retter, som fx:

  • Kogt rødkål.
  • Rå i salater blandet med frugt fx æble, appelsin, tørret frugt, nødder eller mandler.
  • Wokretter.

Generelt gælder for rødkål, at det snittes fint inden det tilsættes retten.

Selleri

Sæson: September til marts

Opbevaring

Selleri kan holde flere uger i køleskabet. Opbevar det i en plastpose beregnet til fødevarer i køleskabets grønsagsskuffe. Selleri kan bruges i retter, som fx:

  • Supper.
  • Kogt til mos fx sammen med kartofler.
  • Bagt i ovnen fx sammen med kartofler og andre rodfrugter.
  • Revet i fars eller kødsovs.
  • Som tern i gryderetter.
  • Finsnittet eller revet i salater fx sammen med rødbede og æble.
  • Lette stuvninger fx boller i selleri.
  • Som tern brunet på pande fx sammen med gulerødder og kartofler.

Persillerod og pastinak

Sæson: September til marts

Kan opbevares og tilberedes på samme måde som selleri, men har en mindre karakteristisk smag. Persillerod og pastinak er gode at anvende rå, revet i salater.

Rødbede

Sæson: September til marts

Opbevaring

Rødbeder har en lang holdbarhed i køleskabet. Opbevar det i en plastpose beregnet til fødevarer i køleskabets grønsagsskuffe. Rødbeder kan bruges i retter, som fx:

  • Bagt i ovnen alene eller sammen med andre rodfrugter fx selleri, gulerødder og kartofler.
  • Supper.
  • Revet serveret sammen med æble, selleri, gulerødder m.m. vend i en peberrodsdressing.
  • Kogt, udskåret i tern og vendt med balsamico og honning samt drys persille.

Porrer

Sæson: August til marts

Opbevaring

Porrer har en forholdsvis kort holdbarhed. Opbevar det i en plastpose beregnet til fødevarer i køleskabets grønsagsskuffe. Porrer kan bruges i retter, som fx:

  • I supper, gerne sammen med kartofler.
  • Som smag og fyld i en række gryderetter.
  • Som fyld i tærter.
  • Wokretter.
  • Let kogte og skåret i ringe tilsat grønne salater.

Blomkål og broccoli

Sæson: Juni til oktober

Opbevaring

Begge kåltyper har kort holdbarhed i køleskabet. Opbevar det i en plastpose beregnet til fødevarer i køleskabets grønsagsskuffe. Det hele kan spises undtagen blade. Skyl den godt og skær grimme pletter m.m. væk. Blomkål og broccoli kan bruges i retter, som fx:

  • Rå i små buketter i salater. Broccoli kan koges 1-2 minutter, inden den afkøles og kommes i salat.
  • Let dampet i 3-5 minutter som tilbehør.
  • Gratin.
  • Wokretter.
  • Fyld i tærter og på pizza.

Gulerødder

Sæson: Hele året

Opbevaring

Gulerødder opbevares i plastpose beregnet til fødevarer – gerne med lufthuller og ikke sammen med frisk frugt. Har gulerødderne grøn top, skal den skæres af, når du kommer hjem, ellers bliver gulerødderne bløde. Gulerødder kan spises som fx:

  • Rå, skåret i stænger.
  • Rå, revne tilsat andre grønsager,frugter, kødfars og brød.
  • Let kogte som tilbehør.
  • I supper og gryderetter.
  • Ovnbagte sammen med andre rodfrugter og kartofler.
  • Skåret i tynde stænger og sauteret i lidt olie på panden.
MENU