Gå til hovedindholdet

Mikrobølgeovn

En mikrobølgeovn er et godt supplement til komfur, ovn og grill – men den kan ikke erstatte dem. Mikrobølgeovn er velegnet til optøning af dybfrost, opvarmning af færdige retter, og især ved kogning af fisk, grønsager og kød opnår du et fint resultat.

På tidspunkter hvor familien ikke spiser samtidig, har mikrobølgeovnen sin store berettigelse. Fx kan resterne fra aftensmaden anrettes på tallerkener, som de store børn selv kan opvarme, når de kommer hjem fra skole.

Mikrobølgeovnen er fx god til:

  • Hurtig opvarmning af små portioner.
  • Tilberedningstiden er kortere end ved traditionel opvarmning, så du sparer både tid og energi ved opvarmning af små portioner.
  • Optøning af såvel rå som tilberedte frostvarer.
  • Kogning af fisk, farsretter, grønsager og frugt. De vigtigste næringsstoffer bevares på grund af den korte opvarmningstid.
  • Maden kan tilberedes med mindre vand og fedtstof. Det vil sige, at den i nogle tilfælde bliver bedre og i andre sundere.

Omvendt er mikrobølgeovnen uegnet til:

  • Der kan ikke steges i en almindelig mikrobølgeovn.
  • Der kan ikke bages en almindelig mikrobølgeovn.
  • Uegnet til tilberedning af store portioner.

Vigtigt at varmen fordeles

Som ved traditionel madlavning er det vigtigt, at varmen fordeler sig jævnt i maden. Så smager den bedre, og eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier bliver slået ihjel. Den mest jævne varmefordeling i mikrobølgeovn får du, hvis maden opvarmes i en flad og rund beholder.

For at forbedre varmefordelingen yderligere skal du dække maden med fx en tallerken eller en egnet plastfolie. Samtidig undgår du, at maden udtørrer og at stænker ovnen til.

Husk, tænd aldrig for en tom ovn.

Hviletid

For at sikre et effektivt drab af mikroorganismer skal alle områder i kød eller en færdigret opvarmes til en vis temperatur i en vis tid. Mikrobølger trænger kun 1-5 cm ind i maden, og varmen skal fordele sig til hele portionen, før den er gennemkogt eller -stegt. Når maden tages ud af mikrobølgeovnen, skal den derfor hvile en tid, inden den spises. Ofte kun den tid det tager at anrette og sætte mad på bordet. For at være sikker på at bakterierne er dræbt, skal temperaturen op på mindst 75 grader i hele retten.

Optøning og tilberedning

For at sikre at varmen fordeles jævnt i maden, er det vigtigt, at optøning og tilberedning af frosne madvarer foregår i to trin. Så smager maden bedre og eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier bliver slået ihjel.

  1. Optøning i mikrobølgeovn. Efterfølgende hviletid i lige så lang tid, som optøning i tændt ovn har varet.
  2. Endelig tilberedning i mikrobølgeovn. Efter opvarmning skal kød og færdigtilberedte retter igen hvile, til varmen har fordelt sig i hele retten.

Rengøring

Mikrobølgeovnen gøres rent med opvaskemiddel. Brug aldrig skuresvampe eller skurepulver for de kan ridse og beskadige ovnrummet. Det er især vigtigt at ovnlågens kant holdes ren, for at den kan slutte tæt. Afbryd for elkontakten til ovnen, før du gør rent med vand. Tør efter med en tør klud.

Brug det rigtige køkkengrej – check mærkningen

Det er vigtigt at bruge det rigtige køkkengrej i mikrobølgeovnen. Kik efter mærkning, og brug kun køkkengrej der er mærket med 'velegnet til mikrobølgeovn' .

Materialer, der ikke er mærket, er ikke velegnede at bruge. De kan være lavet af materialer, som hindrer mikrobølgerne i at opvarme maden eller de kan afgive skadelige stoffer til maden.

Må ikke bruges i mikrobølgeovn

  • PVC både som film, bægre, skåle etc.
  • Almindelig husholdningsfilm.
  • Yoghurtbægre og lignende.
  • Fade, skåle, kopper etc. af melamin, fx Margrethe skåle.
  • Metaller. Aluminium kan bruges i ovne produceret efter 1980.

Mindre egnet i mikrobølgeovn

  • Lertøj og fajance er mindre egnede. De kan have opsuget fugtighed ved opvask, så de sprænges ved opvarmning.
  • Bortset fra bagepapir bør papir og pap ikke bruges i mikrobølgeovn.
  • Køkkenrulle og servietter er normalt fremstillet af papir, der ikke er beregnet til at komme i kontakt med mad og slet ikke ved højere temperaturer. Afhængigt af kvaliteten kan papiret være uhygiejnisk eller afgive skadelige stoffer til maden. Smørrebrødspapir er dog velegnet som låg over fade etc., hvis papiret ikke kommer i kontakt med maden.
MENU