Gå til hovedindholdet

Lav mad til alle fem sanser

Lækker mad taler til flest mulige af vores sanser på én gang. Duften, smagen, følelsen, udseendet og lyden af maden, når den tygges, er vigtige dele af vores oplevelse af maden.

Hvis du er bevidst om alle fem sanser i madlavningen, kan du forvandle selv simple retter til himmerigsmundfulde. Nydelse af sund mad er kodeordet.

Følelsen af maden

Følelsen af maden er et udtryk for, hvordan du oplever maden i munden. Du får en rigtig god spiseoplevelse, når der er kontraster i maden, så tilstræb derfor at hver servering indeholder kontraster i konsistenserne. Det betyder, at der både er noget sprødt, knasende, noget med bid i og noget der er blødt, cremet, saftigt i den samme ret.
Ud over konsistensen bruger du også følesansen til at registrere varme og kulde eller hvis der er irriterende og varme følelser som fx fra peberrod, chili, sennep og ingefær. Ved at tilføje en lille varme eller irritation kan maden blive endnu mere smagfuld og lækker.

Lyden af maden

Den lyd af mad du hører, når du tygger maden, er et udtryk for, hvordan du kan sanse madens konsistens. At tænke lyden ind i maden kan gøre spiseoplevelsen ekstra tiltalende og spændende. Ud over sprødhed fra brød, frugt og grønsager kan fx bløde milde sennepskorn, der brister i munden, samt nødder, ristet bacon, syltede agurker og asier også være med til at give lyd til maden.

Du kan også betragte det, som maden hedder og kaldes, som en del af madens lyd. Det er derfor, retters navne på restauranters menukort ofte forsøger at give et fyldestgørende billede af, hvad retten indeholder. Så er der mindre sandsynlighed for at skuffe forventningerne.

Smagen af maden

Smagen af maden betyder naturligvis meget for, om familien kan lide maden. Det er vigtigt, at maden altid er smagt til i forhold til grundsmagene sødt, surt, bittert, salt og umami.

Anvend gerne lidt sukker, når du tilsmager maden – gerne på samme måde og i samme lille mængde som du bruger salt. Det gør en stor smagsmæssig forskel, når man tilbereder de fleste frugter og grønsager, fx i retter med tomater eller græskar. Du kan også gøre råvarers bitre smag mindre med salt eller sukker, fx når du tilbereder forskellige typer af kål.

Grundsmage

Når du kender de fem grundsmage, og ved i hvilke råvarer de findes, kan du selv forsøge dig frem med at finde den rigtige balance mellem smagene i den ret, du laver. Start gerne med de smage, som du er fortrolig med fx citronsaft (syrer), sukker (sødme), almindelig køkkensalt (salt), krydderier fx karry (bittert) og bouillon (umami).

For at al maden ikke skal komme til at smage af det samme, er det en god idé at variere det, du smager grundsmagene til med. Ud over sukker kan det søde også være honning, det sure kan også være æble- eller vineddike osv. Se mere inspiration i skema nedenfor.

Sødt

Syrligt

Salt

Bittert

Umami

Sukker

Citron

Salt

Krydderier

Bouillon

Honning

Lime

Sojasovs

Kål

Svampe

Sirup

Eddike

sambek olek

Grøn peberfrugt

Stegt kød

Marmelade

Vin

oysterssovs

Rucolasalat

Lagret oste fx parmesanost

Frugtgele

Syrnede mælkeprodukter

salte tørrede oste,

Oliven

Fisk

Frugtjuice/saft

tomat

saltede nødder, mandler og kerner

Grapefrugt

Tang

Sød frugt

 

koncentreret bouillon

Stærk kaffe

Asparges

Tørret frugt

 

kapers,

Mørk chokolade

 
  

ansjoser

Øl

 
  

Oliven

Appelsinskal

 
  

Soltørrede tomat

  


Mange danskere får mere salt, end de sundhedsmæssige anbefalinger. Hold derfor lidt igen med saltet og de salte smagsgivere ved tilsmagning og prøv i stedet at smage ekstra til med smagsgivere, der stimulerer andre grundsmage som fx citronsaft, peber og andre krydderier, hakkede krydderurter, lidt god eddike og eventuelt et drys sukker eller lidt gelé.

Duften af maden

Duften af maden kan få maden til at virke ekstra tiltrækkende og appetitlig. Gode og tillokkende dufte kommer fra madens ingredienser og tilberedningsmetoder.
Mad opleves som særligt lækker, hvis duften og smagen af maden passer sammen. Omvendt opleves maden ikke lækker, hvis duften ikke passer til maden, men i stedet lugter af fx køleskab. Hvis du har mulighed for at tilberede eller lune noget af maden, lige før den bliver serveret, har du en god mulighed for at få det til at dufte dejligt, så appetitten øges.

Udseendet af maden

Udseendet af maden er meget vigtig, da de fleste mennesker først spiser maden med øjnene. Maden skal have et delikat og tiltalende udseende, hvilket er en forudsætning for, at den bliver spist. Ud over, at serveringen skal være ren, pæn og ordentlig, kan du arbejde med madens farver. Farverne kan være med til at skabe et udvalg af mad, der har et attraktivt og spændende udseende.

Brug mindst tre farver

Lige meget om der er tale om en varm ret, en sandwich eller en rugbrødsmad, kan du arbejde med, at retter og serveringer skal indeholde mindst tre farver. Ikke bare rød, gul og grøn, men også fx hvid, grøn og brun. Lad dig inspirere af årstidens råvarer og lad farver og pynt være integrerede dele af retten.

Bland farverne, så der ikke er to ens farver ved siden af hinanden. Grønne og røde farver forstærker hinanden, så de kan med fordel placeres side om side.

MENU