Gå til hovedindholdet

Børn i køkkenet

Tager du dine børn med i køkkenet? Selv ret små børn kan hjælpe til, og der er mange fordele ved at lade børnene være med i køkkenet. De større børn kan få deres egen maddag, hvor de måske selv beslutter, hvad der skal serveres, men både små og store børn kan inddrages i hverdagens tilberedning af maden.

Mange forældre vil gerne lære deres børn at lave mad, men synes de har for travlt eller tror, at det er for besværligt, men positive oplevelser med madlavning i barndommen er et godt grundlag for sunde madvaner senere i livet. Voksne, der har været med i køkkenet som børn er nemlig ofte mere interesserede i at lave sund mad end andre voksne. Derfor er det vigtigt, at forældre lader deres børn deltage i madlavningen.

Tag børnene med i køkkenet – de vil gerne være med

Frygt for at børnene kommer til skade i køkkenet holder måske mange fra at inddrage børnene i madlavningen. Det kræver omtanke at lade børnene være med i køkkenet, hvor der både er skarpe knive og varme gryder, men det kan sagtens lade sig gøre, og det giver mange glæder til både store og små.

Til at begynde med tager det lidt længere tid, men det kan hurtigt blive til stor hjælp og fornøjelse for hele familien. Måske kan det inspirere til at prøve nye retter – så børn og voksne sammen udforsker nye råvarer og nye retter.

Børn er født nysgerrige, så lad dem få lov til at opleve madens mange sider. Når de selv har været med, er de mere interesserede i at smage. De lærer samtidig råvarerne at kende og oplever, hvordan råvarerne smager forskelligt, alt efter hvordan de er tilberedt. Holder du barnet væk fra køkkenet, slukkes nysgerrigheden og erstattes måske af kræsenhed og ligegyldighed.

Her er en række eksempler på, hvordan du kan inddrage børnene.

Frugt og grønt

  • Vaske, skælle, skære, dele og rive forskellige grønsager og frugter fx gulerødder, blomkål, persillerod, æble og kartofler.

Kød og fisk

  • Fars: veje ingredienser, slå æg ud, røre farsen og forme fars til frikadeller, boller og farsbrød.
  • Hele stykker fisk: skylle, skære, panere eller komme fyld i fisk.
  • Hele stykker kød: skære, banke, og marinere kød.

Brød

  • Veje ingredienserne af og røre dejen, skærer dejen i mindre stykker samt ælte og forme dejen til boller, brød m.m., pensle.

Køkkenhygiejne og børn

Når børnene deltager i madlavningen, er det vigtigt, at du lærer dem de grundlæggende regler om hygiejne, inden arbejdet i køkkenet starter. Børnene skal lære at vaske hænder grundigt både før madlavningen, imellem urene og rene processer, efter toiletbesøg og efter nysen og hosten.

Børnene skal også lære, at man ikke putter fingrene i mund, næse eller hår, mens man er i køkkenet, at holde råvarer adskilt, fx råt kød og æg fra tilberedt mad, og at man ikke smager på fx råt kød, dej og lignende.

MENU